Yngvar Numme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yngvar Numme
Numme i februar 1974
Foto: Petter R. Iversen
Født1. okt. 1944[1]Rediger på Wikidata (78 år)
Porsgrunn[1]
Beskjeftigelse
BarnThomas Numme
NasjonalitetNorge
UtmerkelserLeif Justers ærespris (1986)
Leonardstatuetten (1990)
Solprisen (1990)
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
IMDbIMDb

Yngvar Numme (født 1944) er en norsk musiker, revyforfatter, regissør og entertainer som først og fremst er kjent som medlem og vokalist i showgruppa Dizzie Tunes.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Numme dannet Dizzie Tunes i 1959 sammen med Øyvind Klingberg, Tor Erik Gunstrøm, Einar Idland og Svein Helge Høgberg.

Som tekstforfatter har Numme levert betydelige bidrag både til Dizzie Tunes og andre norske artister. Han platedebuterte med gruppa i 1963 med singlen «Mette, Mette» / «Tog går til og fra» (Viking Music VM 23), tett fulgt av «Nå går det bra» / «Vi drar til syden» (Triola). Utover dette har han hatt stor suksess som regissør og medforfatter av en rekke revyer og musikalske show, hovedsakelig på Chat Noir, blant andre Vi spillopper fra 1977, Memories of Music fra 1980 og The Show Must Go On fra 1984. I 1987 hadde han regien på Bosse Parneviks Party i Stockholm.

Numme er også kjent fra flere TV-programmer, og har vært med på å vinne Bronserosen for Norge i underholdningsfestivalen i Montreux. I 1990 ble han tildelt Leonardstatuetten, som er norsk revys høyeste utmerkelse. Han har også mottatt Leif Justers ærespris. På 1990-tallet iscenesatte han Grethe Kauslands «tour de force»-forestilling A Star Is TornRogaland Teater og Victoria Teater. I 2005 var han, sammen med Tor Erik Gunstrøm og Vigdis Wisur aktuell med forestillingen Swingende Gla'skap!. I 2005 og 2006 skrev og regisserte han revyene Sex og siddisliv og Justerte fruer på revyscenen Stavangeren i Stavanger. I 2006 hadde han regi og stod også på scenen sammen med Katrine Moholt og Tommy Steine i juleshowet på Lillestrøm Kultursenter. I 2007 var han igjen både i kulissene og på scenen i juleshow på Lillestrøm Kultursenter, denne gang sammen med sine mangeårige kollega Tor Erik Gunstrøm og vokalgruppa Bjelleklang. Sommeren 2010 var han medforfatter, regissør og iscenescetter av sommershowet Paradise Go'Kvell, med revygruppa Ivo DaCapo. Det samme gjorde han sommeren 2011 med showet Scenekveld med Ivo DaCapo.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Yngvar Numme er gift med danseren Ingrid Numme. Han er faren til Linn Numme og Thomas Numme, som sammen med Harald Rønneberg var programleder for Senkveld med Thomas og HaraldTV 2 fra 2003 til 2018.

Produksjoner[rediger | rediger kilde]

Yngvar Nummes show-CV er lang, men alene eller sammen med Alfred Næss har han, i tillegg til det som er nevnt ovenfor, skrevet, instruert og iscenesatt følgende forestillinger:

Numme har også vært involvert i utallige radio- og TV-produksjoner, både som skribent, instruktør, skuespiller og programleder helt frem til dags dato. Han var blant annet stemmen til Ludvig i spillefilmen Flåklypa Grand Prix fra 1979.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Singler
  • Kveldens siste dans/En kveld sist sommer (1967)

Dizzie Tunes[rediger | rediger kilde]

Deltar på[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, snl.no, besøkt 13. august 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]