Gnuer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om dyret, for programvareprosjektet se: GNU
Gnuer
Stripegnu
Stripegnu
Vitenskapelig(e)
navn
:
Connochaetes
Norsk(e) navn: gnuer
Hører til: kuantiloper,
okser,
hvaler og klovdyr
Antall arter: 2
Utbredelse: Afrika
Habitat: savanne
Arter:

En gnu et et pattedyr med hover. Det fins to arter, begge kun i Afrika: hvithalegnu (Connochaetes gnou) og stripegnu (C. taurinus). De tilhører oksene, som også inkluderer antiloper, kveg, geiter og andre tohovede dyr med horn. Hvithalegnuen er omtrent utryddet og finnes sjelden vilt.

Gnuen er en planteeter og lever på savannene i syd- og øst-Afrika. De kan bli opptil halvannen meter lange, og veier opp mot 300 kg. Den spiser helst gress fra savannen og bør drikke vann hver dag. Dyret er et flokkdyr, og kan samle seg i flokker på opptil en million dyr av begge kjønn. For å få nok gress er flokken konstant på vandring.

De blir jaktet på av rovdyr, først og fremst løver, men også flekkhyener og afrikanske villhunder, men har utmerket lukt og hørsel som gjør at gnuen oppdager rovdyrene raskt.

Sebraer og gnuer samler seg i grupper som inneholder begge artene, når de er savanne-miljø med høy fare for å bli tatt av rovdyr.[1] Slik gruppéring minker risikoen for å bli tatt av rovdyr fordi større grupper minker hvert individs risiko for å bli nedjaktet.[1] Rovdyr kan lettere bli lagt merke til i åpent landskap. [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Thaker, Maria (2010). «Group Dynamics of Zebra and Wildebeest in a Woodland Savanna: Effects of Predation Risk and Habitat Density». PLoS ONE, 5 (9), s. e12758. doi:10.1371/journal.pone.0012758. PMC 2942830. PMID 20862216. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.