Meisebolle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kjøttmeis på meisebolle

Meisebolle er en fettfull bolle med fuglemat spesielt egnet til å fore meis og spurv om vinteren.

Bollene kan kjøpes ferdig eller lages selv, og henges ute for foring av småfugler om vinteren. Bollene bør henges høyt slik at ikke fuglene kan bli tatt av katter under foring. Det finnes også egne «automater» til å legge meiseboller i.

Hjemmelaget meisebolle[rediger | rediger kilde]

Meisebolle kan lages selv ved å bruke matfett uten salt, for eksempel Delfiafett. En kan også gjenbruke fett fra smultringkok eller frityrgryte, sålenge fettet ikke er krydret. I fettet har man for eksempel ubehandlede nøtter, lettkokte havregryn, brødsmuler og musli. I tillegg har man frø som for eksempel solsikkekjerner og sesamfrø samt tørket frukt og kokosmasse. Det er viktig at alle ingrediensene er usaltede og uten krydder.[1]

Kritikk av meiseboller[rediger | rediger kilde]

Meiseboller i netting (slik som på bildet) har blitt kritisert for å være farlige, fordi småfuglene kan henge seg fast i nettingen og miste livet. Meiseboller i vanlig salg har også blitt kritisert for å inneholde en del sand, som ikke gir næring til fuglene, men bidrar til å holde meisebollene faste i romtemperatur. Alternativer til meiseboller i netting kan være en fuglefôringsautomat, eller hjemmelagde meiseboller.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lag en sosial meisebolle». Fuglevennen.no. Besøkt 4. desember 2023. «Mange fugler er glade i meiseboller, og de aller mest populære lager du på noen minutter hjemme hos deg selv. Nedenfor finner du en oppskrift på en enkel og populær meisebolle, som også har fire sittepinner» 
  2. ^ Kristioffersen, Kai Jæger (19. september 2021). «Fraråder denne fuglematingen: -Kan være dødelig». Nrk.no. «Meiseboller med plastnetting kan være farlig for fugler. Dyrebeskyttelsen advarer, og biolog anbefaler å lage egen fuglemat.» 
  3. ^ Langset, Kristin Grue (26.11.2015). «Synes du det er få gjester på fuglebrettet og i hagen?». Aftenposten. «Meiseboller fra butikken inneholder en stor andel sand på bekostning av fett for at de skal holde seg faste og fine»