Selskapslek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Selskapsleker er organiserte aktiviteter og lek under selskapelig samvær.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Mens selskapsleker nå mest assosieres med barns fødselsdagsselskaper, var det tidligere også mere utbredt med selskapsleker for voksne. Mange selskapsleker for barn har nok opprinnelig hørt hjemme i en voksen sammenheng. Slike leker kan ha hatt seksuelle undertoner som man idag ikke legger vekt på, men som var viktige i en tid da seksualitet ikke kunne uttrykkes direkte. Eksempler kan være gjemsel, slå på ring og lignende.

Selskapsleker kunne være et mer inkluderende alternativ til aktiviteter som krevde innlærte ferdigheter eller spesielle evner og interesser, som kortspill, dans, musisering og så videre. Selskapsleker kunne være av ulik type, med større eller mindre grad av fysisk innsats. En populær type var ulike former for mime- eller gjetteleker, der deltagerne skal finne frem til et ord eller begrep på grunnlag av tegning, mime eller ja/nei-svar fra en av de tilstedeværende.

Tidlig på 1900-tallet var det populært med selskapsleker knyttet til spiritisme, som borddans og lignende.

Enkelte populære selskapsleker har overlevd ved at de er blitt utviklet til spill, der mer eller mindre nødvendig utstyr kan kjøpes samlet. Selskapleken 20 spørsmål har gjennom mange år vært grunnlag for populære radioprogram, både i NRK og utenlandsk radio.

Stolleken er en selskapslek for voksne og barn som samles til fest. Den begynner med at et antall mennesker spaserer i ring rundt et mindre antall stoler mens det spilles musikk. Når musikken stopper, må alle finne en sitteplass. Den som ikke får sitte, er ute av leken. For hver runde, fjernes én stol, slik at det til sist bare er én vinner igjen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Engelskspråklige nettsteder[rediger | rediger kilde]