Einar Utzon-Frank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Einar Utzon-Frank
FødtAksel Einar Utzon-Frank
30. mars 1888
Frederiksberg
Død15. juli 1955 (67 år)
København[1]
Barn Bomand Utzon-Frank
Utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi
UtdannelseKunstakademiet
Beskjeftigelse Billedhugger, professor og direktør ved Kunstakademiet
Nasjonalitet Dansk
Utmerkelser Thorvaldsenmedaljen (1944), Eckersbergmedaljen (1911)

Aksel Einar Utzon-Frank (født 30. mars 1888, død 15. juli 1955) var en dansk billedhugger og professor.

Utzon-Frank var utdannet maler, men fikk smak for arbeidet med skulpturer. Han ble tatt opp på Kunstakademiet i 1906, hvor han gikk et enkelt semester. Utzon-Frank debuterte med en utstilling på Charlottenborg i 1907.

Einar Utzon-Frank var bl.a. inspirert av Constantin Meunier. Han foretok flere studiereiser i Europa 1912–1913 bl.a. til München, Firenze, Berlin, Roma og Paris, hvor han så klassisk kunst, som inspirerte ham i hans eget arbeide. Hans formspråk var tydelig fundert i klassisismen og fulgte tradisjonen fra Bertel Thorvaldsen, men ofte er Einar Utzon-Frank kjennetegnet ved et unikt raffinert og stilisert uttrykk. Fra 1916 stilte han ut på Den Frie Udstilling.

Som 30-åring ble han i 1918 utnevnt til professor ved Kunstakamdeiet, hvor han var til 1955. I sin undervisning la han vekt på de håndverksmessige kunnskaper. Han ble en inspirasjonskilde for flere generasjoner av billedhuggere – eksempelvis Henry Heerup, Sigrid Lütken, Janus Kamban og Anne Marie Carl Nielsen.

Utzon-Frank var i løpet av sin karriere meget produktiv og han fikk mange offentlige oppgaver. Han mottok Eckersbergmedaljen i 1911, og i 1944 mottok han Thorvaldsenmedaljen for sitt virke.

Han er begravet på Vestre Kirkegård i København.

Arbeider i utvalg[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]