Tanketank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En tanketank er et fiktivt objekt i bøkene om Harry Potter. Det er en steintank, dekket med mystiske runer, som inneholder en væske eller gass.

Bruken[rediger | rediger kilde]

En heks eller en trollmann i Harry Potter-bøkene kan trekke ut sine egne minner og plassere dem i tenketanken, spesielt for å avlaste hjernen når den blir overfylt med informasjon. Hvem som helst kan utforske minnene i tanketanken, som også tillater utforskerne å fordype seg totalt i minnene som er lagret i tanken, mye likt virtuell virkelighet. Harry Potter har blant annet utforsket Severus Slurs verste minner. Tom Vensters dagbok ser ut til å ha den samme formen for virtuell virkelighet. Merkelig nok ser den som bruker en slik innretning minnene fra en allvitende, tredjepersons perspektiv, istedenfor i førstepersonsperspektivet den som opplevde minnene har hatt. Dette bringer opp spørsmålet om hvordan man for eksempel kan «huske» noe som hendte bak en selv. Rowling besvarte spørsmålet med at man ikke merker og husker slike ting, men uttalte at «det er magien i en tanketank som vekker det til live»[1].

En tanketank opptrer for første gang i Harry Potter og Ildbegeret, og senere i Harry Potter og Føniksordenen og Harry Potter og Halvblodsprinsen.

Kilder[rediger | rediger kilde]