Chrome OS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Google Chrome OS)
Hopp til: navigasjon, søk

Chrome OS er et operativsystem og en Linux-distribusjon fra søkeselskapet Google. Første versjon ble lansert 19. november 2009 som et derivat av Ubuntu og Chromium OS. I februar 2010 ble distribusjonen basert på Gentoo Linux. Chrome OS er primært laget for å brukes på internett, og opprinnelig var det en ren tynnklient for nettskyen. Siden 2014 har Chrome OS også fått programmer som kan kjøres uavhengig av internett. Siste versjon er 47.0.2526.110 og ble lansert 7. januar 2016.

Chrome OS bruker ikke vindussystemet X eller Wayland, som er de vanligste vindussystemene for Unix og Linux. Istedet benytter det et egetprodusert vindussystem, som kalles Ash window manager. Dette er basert på nettleseren Google Chrome

Nesten alle Linux-distribusjoner bruker X11, i kombinasjon med for eksempel Gnome eller KDE.

Operativsystemet baserer seg i stor grad på Nettskyen og er tildels knyttet opp til Google Apps. Grunnideen er i følge Google selv at man skal kunne benytte vanlig nettsideprogrammering og scripting til å lage applikasjoner, noe som vil gjøre det enklere og kjappere å lage applikasjoner til Google OS enn dagens operativsystem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]