Tiny Core Linux

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tiny Core Linux 5.x

Tiny Core Linux er en Linux-distribusjon kjent for minimalismen og den lave størrelsen sin (16 MB). Tilleggsfunksjonalitet er tilgjengelig som utvidelser. Prosjektet ble grunnlagt av Robert Shingledecker,[1] som også hadde hovedansvar for utviklingsarbeidet de første åra, men utvikles i dag av et lag med flere bidragsytere.

Distribusjonen finnes i versjoner for x86-32, x86-64, ARM7 og Raspberry Pi. Den benytter BusyBox og FLTK og bruker vindusbehandleren FLWM som grafisk brukergrensesnitt.

Første versjon ble lansert 5. januar 2009. Siste versjon per november 2019 er 10.1.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Distribusjonen finnes som ulike kjerner med ulik størrelse. Ved sida av hovedutgaven, er to andre varianter tilgjengelige:

  • Core, som mangler grafisk brukergrensesnitt og er noe mindre (11 MB)
  • CorePlus, som inkluderer noe ekstra funksjonalitet, eksempelvis støtte for trådløse nettverk og ikke-amerikanske tastatur (106 MB)

I tillegg eksisterer variantene dCore (12 MB), som er en avledning av Debian, og piCore, som er spesielt laga for Raspberry Pi.

Systemkrav[rediger | rediger kilde]

Det absolutte minstekravet til minne er 48 MB, men utviklerne anbefaler 128 MB og en Pentium-II-prosessor eller bedre.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Robert Shingledecker's Projects». Archived from the original on 16. juli 2012. Besøkt 6. juni 2012. 
  2. ^ «Tiny Core Linux Frequently Asked Questions (FAQ)». tinycorelinux.net (engelsk). Besøkt 22. november 2019. 
linuxstubbDenne linuxrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.