Sabayon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sabayon
Sabayon Linux 4 fra et LiveDVD miljø.
OpphavItalia
Utgitt28. november 2005
Nyeste versjon19.03 (31. mars 2019)[1]
Plattformx86_64
Bygger påGentoo
SkrivebordsmiljøGNOME, KDE, Xfce, MATE
OppdateringsmetodePortage (pakkesystem)
LisensGNU General Public License
Nettstedhttp://www.sabayon.org/
Denne artikkelen handler om operativsystemet Sabayon, men Sabayon kan også være en italiensk dessert.

Sabayon, (kalt Sabayon Linux), er et Gentoo- og Linux-basert operativsystem laget av Fabio Erculiani. Det var tidligere kjent som RR4 Linux/RR64 Linux.

Grunnidé[rediger | rediger kilde]

Sabayon har adoptert Ubuntu-installasjonsmodellen med et LiveDistro-basert installasjonsmiljø, hvor programvaren kan prøves ut direkte fra installasjonsmediet før den eventuelt installeres. Sabayon kommer med et vidt spekter av programvare for skrivebordet og tar ikke hensyn til nyansene i lisenspolitikken til fri/åpen/gratis programvare. DVD-mediet kommer initielt med programvare for alle tenkelige formål. Hensikten er å forsøke å eliminere behovet for å måtte installere videre programvare etter installasjon av systemet.

Pakkesystem[rediger | rediger kilde]

Sabayon er basert på Gentoo. Det benytter Gentoos Portage-pakkesystem og Gentoos pakkekilder. Det betyr at alle oppdateringer leveres av Gentoo. Det betyr også at såkalt globale oppgraderinger (oppdatering av systemet for eksempel fra versjon 3.3 til versjon 3.4a) anbefales å gjøres ved å laste ned et nytt DVD-installasjonsmedium og installere hele systemet på nytt. Ettersom Linux-hjemmemapper inneholder all brukerens konfigurasjon og tilpasning av programmer, samt dokumenter og gjerne ligger på en egen partisjon på Linux-systemer, er dette en langt mindre omstendig prosess enn det kan høres ut for brukere som ikke er kjent med slike systemer.

Det jobbes dessuten med et eget pakkesystem, binmerge, som er ment å være for mini-utgavene av Sabayon, slik at disse kan installere resten av pakkene som følger med DVD-versjonen uten å måtte gjennomgå en langdryg prosess ved å kompilere disse pakkene fra kildekoden via Portages emerge.

Installasjon[rediger | rediger kilde]

Sabayon bruker Anaconda-installasjonsprogrammet. I tidligere versjoner, ble «Gentoo Linux Installer» benyttet. Denne metoden har adoptert Ubuntus enkle installasjonsmodell fremfor Gentoos mer omstendige og mer krevende installasjonsmetode.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Sabayon inkluderer mange opp-i-dage egenskaper og programvare. I dag er AIGLX, XGL og Compiz Fusion tilgjengelig via installasjonsmediene og kan slås på fra oppstartsmenyen. Proprietære drivere tilbys ut av boksen for de fleste video-kort og automatisk oppdagelse av maskinvare fungerer godt for de fleste. Trådløs-støtte hevdes å ha blitt bedre siden versjon 3.3, men har ennå ikke blitt moden nok, med mindre man eier et Intel-trådløstkort (ikke siste n-standard kort). Den betydelige mengden programmer som tilbys som standard på DVD-ene er ment å gjøre det unødvendig å etterinstallere programmer. For de som ønsker et raskt Gentoo-system, finnes miniEdtition.

Sabayon er tilgjengelig med KDE, GNOME og Xfce skrivebordsmiljø.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Siste utgaver[rediger | rediger kilde]

  • SabayonLinux-x86-3.4a.iso 4,239MB DVD [1]
  • SabayonLinux-x86_64-3.4a.iso 4,433MB DVD
  • Sabayon Linux x86/x86-64 3.3b MiniEdition CD
  • Sabayon Linux x86/x86-64 3.4 Loop 3a Testing DVD
  • Sabayon Linux x86/x86-64 1.0 "Business Edition"

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata