Unix-liknende

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Unix-lignende)
Hopp til: navigasjon, søk

Et operativsystem er Unix-liknende hvis det oppfører seg og fungerer omtrent som Unix, uten nødvendigvis å oppfylle standardene som er spesifisert i Single UNIX Specification. «Unix-liknende» brukes som regel som fellesbetegnelse for både vaskekte Unix-varianter, de som nedstammer fra Unix, og de som bare er etterlikninger av Unix. Betegnelsen UNIX (med bare store bokstaver) brukes kun om vaskekte Unix-varianter. Bortsett fra Windows er de vanligste operativsystemene i dag varianter av Unix.

Ekte UNIX:

Operativsystemer som slekter på Unix:

Andre Unix-liknende operativsystemer

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Organisering av filer[rediger | rediger kilde]

  • Enhver node i filsystemet er en fil, deriblant mapper, symbolske lenker, fysiske lagringsenheter, og sockets for kommunikasjon mellom prosesser.
  • Filer har rettigheter, eierskap og gruppetilhørighet, samt et unikt tall, inodenummeret.
  • Mappehierarki: Skråstrek "/" er øverste mappe, rotmappa. Det finnes altså ingen stasjoner eller stasjonsbokstaver som på Windows/DOS. Filsystemet som er montert i rotmappa kalles rotfilsystemet, andre filsystemer kan monteres hvor som helst i mappehierarkiet. Dette kan brukes til å skille vilkårlige deler av mappehierarkiet til separate lagringsmedier. Som en konvensjon har de viktigste mappene navn på 3 bokstaver, og filnavn inneholder helst ikke store bokstaver eller mellomrom.

Programmer[rediger | rediger kilde]

En tidlig Unix-filosofi var at det er bedre å lage mange små men gode programmer framfor ett stort. Unixplattformen har derfor et rikt utvalg av ugrafiske småprogrammer, verktøy, som de kalles. Skripting og kjeding av programmer er dermed gunstig og ganske utbredt.