Hopp til innhold

Libranet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Libranet
Nyeste versjon3.0 (25. april 2005)
Bygger påLinux
SkrivebordsmiljøIceWM

Libranet er en Linux distribusjon som er basert på Debian GNU/Linux.

Den siste versjonen var Libranet 3.0, som kostet omtrent 90 USD for nye brukere og 65 USD for oppgradering. Den tidligere versjonen, Libranet 2.8.1, ble da gratis å laste ned.

Utviklingen av Libranet har opphørt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra «Libra Computer Systems» (en bedrift som eies av grunnleggeren) og at «libra.com» var opptatt.

Den første utgaven av Libranet kom i 1999.[1] De fleste Linux-distribusjoner var på denne tiden veldig vanskelige å installere, og var enten regnet for å være for programmerere, eller de som ønsket et lavbudsjetts tjener-system. Libranet forsøkte å legge ut og selge en distribusjon som var lett å installere, og ment for skrivebordsbruk. Corel forsøkte det samme med deres slipp av Corel Linux, men gav det opp og solgte virksomheten til Xandros, for deretter å fokusere på programvare for Windows og Macintosh operativsystemer. Libranet, fortsatte imidlertid og skaffet seg noen bemerkninger for å ha en Linux-distribusjon som var god for skrivebordsbrukere.[2]

I tiden 1999 til 2003, var de fleste Linux operativsystemene med sammenlignbar skrivebordsytelse også priset i samme område. Dette forandret seg imidlertid i 2004. Linux som en helhet hadde avansert, og mange nye distribusjoner begynte nå å bli lette å installere, med et relativt brukervennlig skrivebord. Noen distribusjoner, slik som MEPIS var konkurransedyktig, og langt mindre kostbar. Andre, slik som Knoppix, var gratis.

Libranet forsøkte å skaffe seg en nisje i Linux-distribusjonsmarkedet som den brukervennlige distribusjonen, med «betinget opp og kjøre kundestøtte» som av alle skrivebordsdistribusjonene var mest sammenlignbar med den faktiske Debian utgaven på denne tiden, «Woody». Den tilbudte kundestøtten var virkelig dyr, hvor Jon Danzig, grunnleggeren av Libranet, selv ofte svarte på spørsmål. Dette hjalp med å gjøre folk som hadde valgt Libranet enda mer lojal mot distribusjonen.

Da Debian sarge kom ut i 2005, samtidig som gratisdistribusjonen Ubuntu dukket opp med muligheter for å kjøpe kundestøtte, mottok Libranet mindre oppmerksomhet fra markedet. Debian selv gjorde om deres installasjonprogram, som gjorde det lettere å ta i bruk. (På den tiden var det mange som brukte Debian-baserte distribusjoner fordi Debians eget installasjonsprogram ikke var brukervennlig).

Libranet slapp ut versjon 3.0, som mottok gode anmeldelser, men markedet hadde forandret seg for skrivebordsdistribusjoner. Forskjellige kommersielle aktører hadde sluppet gratis-versjoner av deres distribusjoner, slik som Novell med OpenSUSE og Red Hat med Fedora Core.

Mens Libranet solgte deres distribusjon og gav bort omfattende fri kundestøtte, valgte mange distributører å gi bort deres distribusjon og selge kundestøtte, og/eller selge proprietære programvareutvidelser til distribusjonen.

Jon Danzig, grunnleggeren av Libranet, døde 1. juni 2005.[3] Sønnen hans, Tal, hadde tatt over ledelsen over utviklingen, men kunngjorde at han ville stoppe utviklingen av Libranet.[4]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ debian epostliste
  2. ^ «linuxplanet.com». Arkivert fra originalen 18. august 2000. Besøkt 15. juli 2007. 
  3. ^ libranets nyhetsbrev Arkivert 19. april 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ taldanzig.blogspot.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata