Hopp til innhold

Edubuntu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edubuntu
Utvikler(e)Canonical
Utgitt2005
Nyeste versjon24.04 LTS (langtidsstøttet versjon; 25. april 2024)[1]
Plattformx86-arkitektur, x86_64
Bygger påUbuntu
LisensGNU General Public License
Nettstedhttps://www.edubuntu.org/

Edubuntu er en variant av Ubuntu som er beregnet på skolemiljø eller for barn i hjemmet. I forhold til vanlig Ubuntu, inneholder Edubuntu blant annet en rekke Edutainment pakker og et eget GNOME-fargetema og skrivebordsbakgrunnsbilde. Edubuntu er fri programvare. Siste versjon var «Trusty Tahr», som utkom i april 2014 og ble støttet med oppdateringer frem til april 2019.[2]

Visuell estetikk[rediger | rediger kilde]

Man kan tilpasse Edubuntus utseende, installere Compiz Fusion, aktivere den medfølgende Compiz og tilpasse disse.

Forskjeller fra Ubuntu[rediger | rediger kilde]

Forskjeller fra andre operativsystemer[rediger | rediger kilde]

  • Kompatibelt – I de fleste skolemiljøer finner man en blanding av Microsoft Windows, macOS og Linux. Edubuntu samarbeider godt med andre operativsystemer. OpenOffice.org kan åpne og lagre Microsoft Office filformater, slik som Powerpoint, Word og Excel dokumenter.
  • Sikkerhet har blitt en nøkkelutfordring for utdanningsinstitusjoner. Edubuntu, som er basert på Linux, arver sikkerheten til den frie programvaren som Edubuntu inkluderer. Edubuntu fører en proaktiv sikkerhetspolitikk, som betyr at vanlige problemer som åpne porter og feilkonfigurert programvare vanligvis aldri er et problem. Edubuntu er et sant flerbruker operativsystem, som betyr at det er enkelt for brukere å gjøre det de skal uten at det går utover systemet eller de andre brukerne.
  • Håndterlig – Edubuntu benytter en LTSP tynnklientløsning som forenkler utplassering og håndtering, som sammen med APT pakkesystemet gjør det enkelt å installere og vedlikeholde Edubuntu.
  • Kostnadseffektivitet – Canonical lover at Edubuntu er og vil alltid fortsette å være gratis å skaffe seg, bruke og endre. Uavhengig av hvor mange maskiner du skal installere så slipper du å tenke på å lese lisenser eller lisenskostnader. Alt du behøver å gjøre er å installere. Edubuntu støtter nettverksinstallasjon, som gjør det mulig å installere flere maskiner samtidig over et datanettverk.
  • Brukerstøtte - Ubuntu hadde ifølge Mark Shuttleworth 8 millioner brukere ved utgangen av 2006[3] og mange av disse er tilgjengelige via Internet-diskusjonskanaler.

Motto[rediger | rediger kilde]

Edubuntus motto er «Linux for Unge Mennesker» som ifølge Canonical blir tatt hensyn til ved hver eneste utviklingsavgjørelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Edubuntu 24.04 LTS Released». 25. april 2024. 
  2. ^ «An Ubuntu-derived Linux operating system designed to be used in educational environments» (engelsk). Softpedia. 5. august 2016. Besøkt 30. august 2021. 
  3. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. februar 2007. Besøkt 23. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata