Edubuntu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edubuntu
{{{navn}}}
Edubuntu 10.04 på GNOME.
Utvikler(e)Canonical Ltd
Utgitt2005
Nyeste versjon11.10
Plattformi386, AMD64, PowerPC,[1] PlayStation 3[2], UltraSPARC[3]
SkrivebordsmiljøGNOME
OS-familieLinux
KjerneMonolitisk kjerne
LisensFri programvare
Nettstedwww.ubuntu.com
Last ned

Edubuntu er en variant av Ubuntu som er beregnet på skolemiljø eller for barn i hjemmet. I forhold til vanlig Ubuntu, inneholder Edubuntu blant annet en rekke Edutainment pakker og et eget GNOME-fargetema og skrivebordsbakgrunnsbilde. Edubuntu er fri programvare.

Visuell estetikk[rediger | rediger kilde]

Man kan tilpasse Edubuntus utseende, installere Compiz Fusion, aktivere den medfølgende Compiz og tilpasse disse.

Forskjeller fra Ubuntu[rediger | rediger kilde]

Forskjeller fra andre operativsystemer[rediger | rediger kilde]

  • Kompatibelt – I de fleste skolemiljøer finner man en blanding av Microsoft Windows, Apple OS X og Linux. Edubuntu samarbeider godt med andre operativsystemer. OpenOffice.org kan åpne og lagre Microsoft Office filformater, slik som Powerpoint, Word og Excel dokumenter.
  • Sikkerhet har blitt en nøkkelutfordring for utdanningsinstitusjoner. Edubuntu, som er basert på Linux, arver sikkerheten til den frie programvaren som Edubuntu inkluderer. Edubuntu fører en proaktiv sikkerhetspolitikk, som betyr at vanlige problemer som åpne porter og feilkonfigurert programvare vanligvis aldri er et problem. Edubuntu er et sant flerbruker operativsystem, som betyr at det er enkelt for brukere å gjøre det de skal uten at det går utover systemet eller de andre brukerne.
  • Håndterlig – Edubuntu benytter en LTSP tynnklientløsning som forenkler utplassering og håndtering, som sammen med APT pakkesystemet gjør det enkelt å installere og vedlikeholde Edubuntu.
  • Kostnadseffektivitet – Canonical lover at Edubuntu er og vil alltid fortsette å være gratis å skaffe seg, bruke og endre. Uavhengig av hvor mange maskiner du skal installere så slipper du å tenke på å lese lisenser eller lisenskostnader. Alt du behøver å gjøre er å installere. Edubuntu støtter nettverksinstallasjon, som gjør det mulig å installere flere maskiner samtidig over et datanettverk.
  • Brukerstøtte - Ubuntu hadde ifølge Mark Shuttleworth 8 millioner brukere ved utgangen av 2006[4] og mange av disse er tilgjengelige via Internet-diskusjonskanaler.

Motto[rediger | rediger kilde]

Edubuntus motto er «Linux for Unge Mennesker» som ifølge Canonical blir tatt hensyn til ved hver eneste utviklingsavgjørelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ PowerPC er ikke lenger offisielt støtte fra og med v7.04 (Feisty).[1] Uoffisiell Feisty PowerPC versjon kan finnes her Arkivert 24. juni 2007 hos Wayback Machine..
  2. ^ PlayStation 3 installsjonsinstuksjoner
  3. ^ UltraSPARC og UltraSPARC T1 plattformene støttes kun av tjenerversjonen.
  4. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 19. februar 2007. Besøkt 23. juli 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]