EasyPeasy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
EasyPeasy
Easypeasy 1.6
Utgitt4. juli 2008
Nyeste versjon1.6 (26. april 2010)
SkrivebordsmiljøGNOME
LisensGNU General Public License

EasyPeasy (tidligere Ubuntu Eee) var en Linux-distribusjon for nett-PCer basert på Ubuntu. Den første utgaven utkom 4. juli 2008, og siste ble utgitt 26. april 2010.

EasyPeasy var et selvstendig prosjekt for å lage en distribusjon basert på Ubuntu, som er optimalisert for å kjøre på nett-PC-er. Distribusjonen skiller seg fra Ubuntu ved å bruke grensesnittet Netbook Remix, og ved å velge godt kjent programvare med lukket kildekode fremfor eventuelle alternativer med åpen kildekode når funksjonaliteten kan være bedre (for eksempel Skype i stedet for Ekiga og Picasa i stedet for F-Spot).

Distribusjonen inkluderer både proprietær og fri programvare. Selve prosjektet ble lisensiert under GNU General Public License v3.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

EasyPeasy ble startet av Jon Ramvi i desember 2007. Det startet som et skript som modifiserte en vanlig Ubuntu-installasjon til å støtte maskiner i Asus EEE-serien. I juni 2008 ble prosjektet utvidet til å være en egen Linux-distribusjon og Ubuntu Eee 8.04 ble sluppet.[2] 5. september fulgte versjon 8.04.1. Den tok i bruk en ny Linux-kjerne, og ble levert med et nytt brukergrensesnitt (Netbook Remix) og Flash 10.

EasyPeasy har blitt lastet ned over 1 million ganger fra hovedkilden.[3] I tillegg er operativsystemet lastet ned fra Bittorrent og andre kilder.

Varemerkeproblemer[rediger | rediger kilde]

10. september 2008 klaget Canonical på prosjektets bruk av deres merkenavn Ubuntu. Videre krenket URL-en og logoen Canonicals rettigheter.[4] Det ble deretter kunngjort at Ubuntu Eee skulle skifte navn til ION, men dette navnet kunne heller ikke brukes fordi det var et uregistrert varemerke.[5] Navnet ble til slutt EasyPeasy, og første versjon under dette navnet ble sluppet 5. januar 2009.[6][7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]