NeXTSTEP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NextSTEP
SkaperNeXT Computer, Inc
UtviklerNeXT Computer, Inc
Utgitt18. september 1989
Nyeste versjon3.3 (Februar 1995)
PlattformNeXTcube Motorola 68040, x86, SPARC og PA-RISC
Skrevet iC, Objective-C
SkrivebordsmiljøProprietært grafisk brukergrensesnitt
KjerneHybrid mellom mikrokjerne og monolittisk
LisensProprietær

NeXTSTEP var et operativsystem som ble utviklet av NeXT Computer, Inc. for å kjøres på deres NeXT datamaskiner, uformelt kalt sorte bokser, ("black boxes"). NeXTSTEP 1.0 ble utgitt 18. september 1989 og den siste versjonen, NeXTSTEP 3.3 ble utgitt tidlig i 1995. Etter utgivelsen av NeXTSTEP 3.2 bestemte NeXT å slutte seg sammen med Sun Microsystems for å utvikle OpenStep, en tverrplattform standard for både Suns Solaris, Microsofts Windows og NeXT egen versjon av Mach-kjernen.

I 1997 kjøpte Apple Computer NeXT Computer og fikk med seg OpenStep operativsystemet på kjøpet. OpenStep ble da brukt som base i Mac OS X og OpenSteps arv kan fortsatt sees i Cocoa-programmeringsspråket, hvor Objective-C bibliotek klasser begynner med NS. En gratis software-implementasjon av OpenStep standarden, GNUstep, finnes også.

Den første nettleseren, WorldWideWeb, ble utviklet på NeXTSTEP plattformen, og mange av tastatursnarveiene i dagens nettlesere kommer opprinnelig fra de innebygde funksjonene i NeXTSTEP.