NeXTSTEP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
NeXTSTEP
NeXTSTEP Nethack.png
Utvikler(e)NeXT
Utgitt18. september 1989
Nyeste versjon3.3 (1995)
PlattformMotorola 68000, x86-arkitektur, SPARC, PA-RISC
Skrevet iC, Objective-C
Bygger påBSD, Mach

NeXTSTEP er et operativsystem som ble utviklet av NeXT Computer, Inc. for å kjøres på deres NeXT datamaskiner, uformelt kalt «sorte bokser» (black boxes). NeXTSTEP 1.0 ble utgitt 18. september 1989 og den siste versjonen, NeXTSTEP 3.3 ble utgitt tidlig i 1995. Etter utgivelsen av NeXTSTEP 3.2 bestemte NeXT å slutte seg sammen med Sun Microsystems for å utvikle OpenStep, en tverrplattform standard for både Suns Solaris, Microsofts Windows og NeXT egen versjon av Mach-kjernen.

I 1997 kjøpte Apple Computer NeXT Computer og fikk med seg OpenStep operativsystemet på kjøpet. OpenStep ble da brukt som base i Mac OS X og OpenSteps arv kan fortsatt sees i Cocoa-programmeringsspråket, hvor Objective-C bibliotek klasser begynner med NS. En gratis software-implementasjon av OpenStep standarden, GNUstep, finnes også.

Den første nettleseren, WorldWideWeb, ble utviklet på NeXTSTEP plattformen, og mange av tastatursnarveiene i dagens nettlesere kommer opprinnelig fra de innebygde funksjonene i NeXTSTEP.