Hopp til innhold

Fag ved Galtvort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Gompologi»)

Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom er en fiktiv magikerskole i Harry Potter-bøkene av J.K. Rowling. Det er flere lærere (professorer) ved skolen, og hver av dem spesialiserer seg innen et enkelt fag. Noen fag er valgfag, mens andre er obligatoriske. Elevene må ta minst to valgfag i sitt tredje år, og etter at de har tatt U.G.L.E.-eksamen i slutten av sitt femte år, må de bestemme seg for hvilke fag de skal studere på Ø.G.L.E.-nivå i sine to siste år ved skolen.

Obligatoriske fag[rediger | rediger kilde]

Disse er obligatoriske fag som elevene ved Galtvort må ta inntil, men ikke inkludert, Ø.G.L.E.-nivå.

Transfigurasjon[rediger | rediger kilde]

Kunsten å forvandle, transfigurasjon er å forvandle form og opptreden av et objekt, og noen ganger å skape eller kreere et objekt. Dette blir vanligvis oppnådd ved hjelp av konsentrasjon, en presis vifting med tryllestaven og uttalelse av den korrekte besvergelsen. Et av de vanskeligste fagene ved skolen, som krever høy konsentrasjon og prestasjon. Transfigurasjon blir undervist fra første til femte år ved skolen, samt at man har muligheten til å studere faget på Ø.G.L.E.-nivå i sjette og syvende år.

Albus Humlesnurr fungerte som transfigurasjonslærer før han ble rektor ved Galtvort. Den siste transfigurasjonslæreren var Minerva McSnurp, som var en flink, streng og rettferdig lærer. Etter drapet på Humlesnurr tok McSnurp rollen som rektor ved skolen, Men hun vil gå tilbake til Transfigurasjonslærer i den siste og syvende boken fordi Slur blir innsatt som rektor når Magidepartemanget blir overtatt av Voldemort i den siste boken.

Forsvar mot svartekunster[rediger | rediger kilde]

Læren innen forskjellige forsvarsteknikke for å motvirke svart magi og mørke vesener slik som Hambuser. Forsvar mot svartekunster blir undervist fra elevenes første år ved skolen, og fram til det femte. I sjette og syvende år kan elevene velge å studere faget på Ø.G.L.E.-nivå.

Da han først kom til Galtvort som lærer hadde Severus Slur søkt på jobben som lærer i forsvar mot svartekunster. Humlesnurr nektet ham jobben, og ansatte Slur som eliksirlærer isteden. Ettersom lærerne i forsvar mot svartekunster forlot skolen søkte Slur stadig på jobben, bare for å bli avvist hver gang, muligens på grunn av hans tidligere omgang med Fyrst Voldemort; Slur lurte på om Humlesnurr var redd for at han skulle falle tilbake i Voldemorts omgangskrets. Da Rowling ble spurt om hvorfor Humlenurr ikke ville la Slur få jobben, svarte hun at Humlesnurr mener at det å lære bort forsvar mot svartekunster ville bringe fram Slurs verste side.

Voldemort søkte selv på jobben som lærer i forsvar mot svartekunster to ganger, og ble avvist begge gangene. Ifølge Humlesnurr var ingen lærer i faget ansatt ved skolen mer enn ett år i gangen etter at Voldemort ble avvist for andre gang. Dette resulterte i at pensum i faget ble veldig ujevnt, siden kvaliteten og stilen til lærerne varierte veldig.

Da Harry Potter kom til Galtvort hadde oppfatningen av at stillingen var forhekset utbredt. Gyldeprinz Gulmedal ble sagt å være den eneste søkeren etter professor Krengle. Tre år senere var troen på en forhekselse av stillingen så utbredt at Humlesnurr ikke greide å finne en ny lærer, noe som ga Magidepartementet muligheten til å ansette Venke Dolorosa Uffert. Etter at Uffert ble fjernet fra stillingen, ga Humlesnurr endelig Slur muligheten til å få jobben han hadde ønsket seg så lenge. Slur ble også offer for forhekselsen, siden han måtte rømme fra Galtvort etter å ha tatt livet av Humlesnurr, noe som etterlot stillingen som lærer i forsvar mot svartekunster åpen igjen.

I hver av de første seks bøkene i serien spiller den daværende læreren i forsvar mot svartekunster en viktig rolle i handlingen; hver av dem blir enten erstattet, tvunget til å si opp jobben, drept eller drevet til vanvidd mot slutten av boken de er med i.


Liste over lærere i forsvar mot svartekunster[rediger | rediger kilde]

Lærere i forsvar mot svartekunster har blant andre vært:

 • Galatea Muntimunn
Ansatt omtrent femti år før den første boken. Tom Dredolo Venster søkte på som arvtaker etter Muntimunn uten å lykkes med å få jobben.
I året før Harrys første år ved Galtvort hadde Krengle et sabbatsår fra skolen og reiste rundt i Europa. Han fikk deretter jobben som lærer i forsvar mot svartekunster, og mottok veldig lite respekt fra elevene.
Gulmedals ansettelsesforhold ble avsluttet da han ble truffet av en misminneformel som han kastet mot Harry og Ronny, men som slo feil og traff ham selv. Han ble sendt til St. Mungos hospital for magiske sykdommer og skader med hukommelsestap. Mange elever ble glade da han måtte dra fra skolen. Han er fortsatt innlagt på St. Mungos da Harry er der på besøk i bok nr 5, (Harry Potter og Føniksordenen).
Lupus sa opp jobben etter at det ble avslørt at han var en varulv. Severus Slur overtok som vikar for Lupus i flere timer rundt fullmåne (varulver blir ganske dårlige rett før og etter fullmåne). Lupus er i ettertid anerkjent av elevene ved skolen som en av den beste læreren i faget.
Det viste seg at dette faktisk ikke var Bister, men bedrageren Bart Kroek jr. i forkledning, som hadde bortført den ekte Bister og brukte Polyksir for å framstå som ham. Han var imidlertid unektelig en flink og effektiv lærer. Den ekte Bister hadde kun kontrakt for et år, og later etter å ha vært innestengt i en koffert i ni måneder ikke til å ha hatt noe ønske om å gå inn i jobben. Han fortsatte imidlertid som et høykompetent og betrodd medlem av Føniksordenen frem til sin brå bortgang i begynnelsen av bok 7.
I løpet av Ufferts ansettelsesforhold måtte Harry stå for den praktiske undervisningen i faget. Han, Hermine og Ronny stiftet Humlesnurr-legionen, en hemmelig klubb der medlemmene kunne lære seg trylleformler som fungerte som forsvar mot svartekunster. Uffert som kom fra magidepartementet og underviste bare i teori så elevene ikke lærte noen former for forsvarsformler eller motvåder på ordere magiministeren Kornelius Bloef fordi han trodde at Humlesnurr prøvde å lage en form for "hær" av elever for å motarbeide departementet og overta jobben som magiminister.
Slur tok stillingen som lærer i forsvar mot svartekunster etter Uffert, og Horatsion E.F. Snilehorn tok over Slurs tidligere stilling som lærer i eliksirer. Det var på et tidspunkt usikkert om skolen ville være åpen i den neste romanen, så Slur kunne da ha vært den siste læreren i forsvar mot svartekunster. Han ble imidlertid den første som fortsatte å arbeide på skolen etter å ha hatt jobben.
I den syvende boken har Humlesnurr blitt drept av Slur, Voldemort tatt over Magidepartementet og ved det hele magiverdenen, men godt skjult. Slur har blitt rektor, og har ansatt dødseterne Argel og Alekto Misfall, Alekto er lærer i faget Forsvar mot svartekunster som nå bare heter Svartekunster.

Trylleformler[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Trylleformler i Harry Potter

Manipulering av bevegelse og objekter, samt skapelsen av fenomener ved presis vifting av tryllestaven og fremsigelse av den korrekte besvergelsen. Dette faget er et av de mest bråkete; en gruppe elever som øver seg på hvordan de skal få objekter til å bevege seg mot dem, eller hvordan de skal få andre personer til å le, skaper mye støy selv når de utføres korrekt, og ennå mere støy når de er feilslått. Trylleformler blir undervist fra første år ved skolen og fram til det femte, med muligheten til videre studier på Ø.G.L.E.-nivå i sjette og syvende år.

Filius Pirrevimp er lærer i trylleformler mens Harry går på skolen. J.K. Rowling har uttalt at hvis hun skulle være lærer ved Galtvort, ville hun ha undervist i trylleformler.

Eliksirer[rediger | rediger kilde]

Kunsten å lage eliksirer med magiske effekter. Prosessen er omtålig og instruksjonene må følges til punkt og prikke for at eliksiren skal ha den korrekte magiske effekten. Eliksirer blir undervist fra første til femte år, med muligheten til å studere faget på Ø.G.L.E.-nivå i sjette og syvende år.

Severus Slur var lærer i eliksirer fra bok en til bok fem, selv om han traktet etter jobben som lærer i forsvar mot svartekunster. Han blir fremstilt som en flink, men ikke særlig rettferdig lærer, og favoriserte sitt eget hus Smygard samt elevene i det fremfor de fra andre hus, spesielt Griffing. Spesielt frydet han seg ved å kunne ydmyke elever som Nilus Langballe (for hans udugelighet) og Harry Potter (av personlige grunner) når han kunne.

En eliksirlærer før Slur var Horatsion E.F. Snilehorn. Snilehorn hadde stillingen i lang tid, og hans elever inkluderte Tom Venster, Jakob Potter, Lilly Eving, Sirius Svaart og Slur selv. Da Slur ble lærer i forsvar mot svartekunster ble Snilehorn overtalt til å komme tilbake til skolen og undervise i eliksirer igjen. Snilehorn favoriserte elever som er berømte, viser potensial til å bli berømte eller er i slekt med berømte personer. Han har imidlertid en tendens til å holde seg unna de som er i slekt med dødsetere, da han har vist mindre favorisering mot ganske mange berømte barn av dødsetere, inkludert Draco Malfang.

Minerva McSnurp forteller Harry i Harry Potter og Føniksordenen at eliksirer er et viktig fag å studere på Ø.G.L.E.-nivå om man ønsker å bli svartspaner.

Astronomi[rediger | rediger kilde]

Astronomi ved Galtvort virker som om det handler mest om nomeklaturen til planetene, noe som gjør at det ligner mye på astrologi. Kjente elevaktiviterer inkluderer å lære navn på stjernene, stjernebilder og planeter, samt deres lokalisering og bevegelser. Astronomitimer finner sted i det høyeste tårnet ved skolen hver onsdag. Astronomi er et obligatorisk fag fra første til femte år, med muligheten for å studere videre på Ø.G.L.E.-nivå i sjette og syvende år. Læreren i faget er professor Schkummel.

Magihistorie[rediger | rediger kilde]

Studien av magisk historie. Magihistorie er undervist fra første til femte år ved skolen, med muligheten for å studere det videre på Ø.G.L.E.-nivå i sjette og syvende år.

Den nåværende magihistorielæreren, professor Kiste, er ikke veldig effektiv. Han er det eneste spøkelset som underviser ved skolen, og veldig satt i sin undervisningsmetode. Noen har uttalt at han ikke engang merket at han døde, men bare reiste seg en dag på lærerværelset og lot kroppen ligge igjen.

Urtologi[rediger | rediger kilde]

Studien av magiske planter (slik som alrune og byllerot), og hvordan man skal ta vare på, nyttegjøre seg og/eller sloss mot dem. Urtologi undervises i drivhuset ute på skoleområdet. I sitt første år arbeider elevene bare i drivhus en, siden drivhus tre inneholder farligere planter. Klassene begynner i drivhus tre i sitt andre år. Urtologi blir undervist fra første til femte år, med muligheten for å studere det videre på Ø.G.L.E.-nivå i sjette og syvende år.

Pomona Stikling er den nåværende urtologilæreren.

Urtologi er også det eneste faget Nilus Langballe utmerker seg i.

Valgfag[rediger | rediger kilde]

En elev må velge minst to valgfag i sitt tredje år ved Galtvort. Disse fagene kan man igjen droppe på Ø.G.L.E.-nivå.

Det er også verdt og merke seg at ingen av professorene i disse fagene har noen annen viktig rolle ved skolen.

Aritmantikk[rediger | rediger kilde]

Aritmantikk er et fag ved den fiktive Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom fra Harry Potter bøkene. Det er også yndlingsfaget til Hermine Grang. Aritmantikk er kunsten å spå ved hjelp av tall. Under følger en liten veiledning om hvordan dette skal gjøres. Faget er valgfritt, og undervises fra tredje til syvende år. Professor Vektor er den nåværende læreren i aritmantikk.

Fremgangsmåte[rediger | rediger kilde]

Hver bokstav har et tall mellom én og ni.

 1. A, J, S, Ø
 2. B, K, T, Å
 3. C, L, U
 4. D, M, V
 5. E, N, W
 6. F, O, X
 7. G, P, Y
 8. H, Q, Z
 9. I, R, Æ
 • Skriv opp tallet som tilsvarer bokstaven under hver bokstav i navnet ditt.
 • Legg sammen disse tallene. Ender du opp med et flersifret tall, legger du sammen disse sifrene også, helt til du kun står igjen med ett tall.
  Dette tallet er ditt personlige nummer.
 • For å finne ut hjertenummeret ditt, legger du sammen tallene fra vokalene i ordet.
 • For å finne ut sosialitetsnummeret ditt, legger du sammen tallene fra konsonantene i ordet.
 • For å finne ut lykketallet ditt, taster du inn fødselsdatoen din og måneden, f.eks. 24.6 (24. juni), og plusser 2 + 4 + 6 = 12 og deretter 1 + 2 = 3. Hvis du da er født 24. juni, er 3 lykketallet ditt.

Det sies at personer med samme nummer på hvert av punktene vil passe best sammen, det vil si at en som har tre som sosialt nummer vil finne seg bedre til rette med en annen treer, og ikke f.eks. en syver. Det sies også at åttere bør gifte seg den åttende, syttende eller tjuesjette dagen i måneden, siden disse datoene har 8 som tverrsum.

 1. Tallet står for individet. Enere er selvstendige, målbevisste, fokuserte og bestemte. De setter seg et mål, og holder seg til dette. De er oppfinnere og ledere. Enere finner det vanskelig å arbeide med andre, og liker ikke å bli beordret til noe.
 2. Tallet to representerer samarbeid, kommunikasjon, balanse og samspill. Toere er kreative, fulle av fantasi, og søte av natur. Fred, harmoni, lojalitet, forpliktelse og rettferdighet er særpreget. Men to betyr også konflikt, motsatte krefter og kontraster: dag og natt, godt og ondt. Toere kan være sky, humørsyke, selvsikre og nølende.
 3. Tre er representativt for fullstendighet, slik som i trioene "fortid-nåtid-fremtid" og "tanke-kropp-sjel". Pytagorerne så på tre som det første komplette tallet, siden tre steiner lagt i en rekke, har en begynnelse, midt og slutt. Tre henviser til talent, energi, en kunstnerisk natur, humor og sosial intelligens. Treere har ofte hellet med seg, er rike og veldig suksessrike, men kan også være ufokuserte og overfladiske, og har en tendens til å lett bli fornærmet.
 4. Som et bord med fire solide bein, indikerer tallet fire stabilitet og bestemthet. Firere er glad i hardt arbeid, er til å stole på, er praktiske og jordnære. De foretrekker logikk. Firere er gode til å organisere, og får ting gjort. De kan være sta, mistenksomme og overpraktiske. Konflikter som er mulige hos toere, er doblet hos firere.
 5. Fem er tallet for ustabilitet og ubalanse, og viser til forandring og usikkerhet. Femmere har mange baller i luften på en gang, men binder seg aldri til noen. De er eventyrlystne, energiske og tar sjanser. De er glad i å reise og møte nye mennesker, men holder seg sjelden lenge på samme sted. Femmere kan være innbilske, uansvarlige, hissige og utålmodige.
 6. Seks symboliserer harmoni, vennskap og familieliv. Seksere er pålitelige, lojale, kjærlige og har lett for å tilpasse seg ting. De lykkes som lærere i kunst, men har ikke hellet med seg i forretninger. Enkelte ganger er de interessert i rykter og er selvgode. Pytagorerne så på seks som det perfekte tallet, siden det både er summen og produktet av de tre første positive tallene. (1+2+3=6 og 1x2x3=6)
 7. Med perspektiv, forståelse og oppvakthet, liker syvere hardt arbeid og utfordringer. De er seriøse og lærde, og viser interesse for mystiske ting. Originalitet og fantasi er mer viktig enn penger og materiell besittelse. Men syvere kan også være pessimistiske, sarkastiske og usikre. Tallet syv er ofte ansett som et mystisk og magisk tall.
 8. Tallet åtte indikerer muligheten for stor suksess innen forretninger, finans og politikk. Åttere er praktiske, ambisiøse, engasjerte og hardt arbeidende. De kan også være sjalu, grådige, dominerende og maktsyke. Åtte er sagt å være det minst forutsigbare av alle tall, og kan like gjerne indikere stor suksess som stor fiasko. Muligheten til å gå begge veier er der fra begynnelsen av.
 9. Ni innebærer fullstendighet og oppnåelse til det fulle, siden det "komplette" tallet tre er uttrykket tre ganger. (3x3=9) Niere vier seg til å hjelpe andre, ofte som lærere, forskere eller hjelpearbeidere. De arbeider bestemt, og er til inspirasjon for andre. De kan likevel være arrogante og innbilske når ting ikke går deres vei.

Oldruner[rediger | rediger kilde]

Først og fremst et teoretisk fag som studerer gamle runiske skrifter og magiske språk. Hermine Grang tar faget både på U.G.L.E.- og Ø.G.L.E.-nivå.

Vi vet så langt to ord og de norske oversettelsene som Hermine har lært i dette faget:

 • ehwaz, som betyr «fellesskap»
 • eihwaz, som betyr «forsvar»

Hermine blander disse to ordene på sin U.G.L.E.-eksamen i oldruner.

Clairvoyanse[rediger | rediger kilde]

Clairvoyanse er kunsten å forutse framtiden. Forskjellige metoder blir undervist i faget, inkludert krystallkuler, lesing i håndflaten, lesing i teblader, spåing i kort og drømmetyding.

Tilhengerne av faget påstår at det er en ganske unøyaktig vitenskap som er avhengig av naturlig talent mer enn teoretisk kunnskap. De som motsetter seg faget påstår at faget er irrelevant og bedragersk. Kritikere av faget inkluderer Minerva McSnurp og Hermine Grang. Professor Humlesnurr har til og med vurdert å droppe faget fra pensumplanen fullstendig, men endret oppfatning etter å ha intervjuet Rakel Rummelfiold. Faget undervises fra tredje til syvende år ved skolen.

Nåværende lærer i faget er Rakel Rummelfiold og Florens. Da Venke Dolorosa Uffert ga Rummelfiold sparken i Harry Potter og Føniksordenen blir hun erstattet av kentauren Florens. I den sjette boken tillater Humlesnurr at både Florens og Rummelfiold blir værende ved skolen, og deler ansvaret for faget, til Rummelfiolds ergrelse.

Stell av magiske vesener[rediger | rediger kilde]

Læren om hvordan man skal stelle for magiske vesener. Undervisningen holdes utenfor slottet. Et valgfag som undervises fra tredje til syvende år ved skolen.

Mellom Harrys andre og tredje år ved skolen pensjonerer den daværende læreren professor Kendelbrenn seg, for å nyte tiden sammen med sine gjenværende lemmer. Siden skogvokteren Rubeus Gygrid er frifunnet for å ha åpnet mysteriekammeret det tidligere skoleåret, gir Albus Humlesnurr den ledige stillingen til ham. I løpet av de to gangene Gygrid er borte, en etter at Rita Slita har avslørt at han er av jøtul-opphav, og en da han var på et spesielt oppdrag for Føniksordenen, er det professor Gnureplank som tiltrår som vikar. Gygrid er uerfaren i å undervise, men lærer raskt – hans hovedproblem er at han ikke skjønner betydningen av uttrykket «forferdelig farlig monster».

Klassene har blitt undervist om blant annet hippogriffer, småtler og slubbermakk.

Harry, Ronny og Hermine tar ikke undervisning i faget i sitt sjette år.

.

Gompologi[rediger | rediger kilde]

Studien om gomper, ikke-magiske personer, som involverer stiloppgaver som Hvorfor gomper trenger elektrisitet. Gompologi blir sett på som et enkelt valg, men Perry Wiltersen syns det er viktig for en magiker å ha forståelse om den ikke-magiske delen av verden, spesielt hvis man arbeider nært inntil dem. Hermine Grang forsøkte seg på faget, selv om hun allerede visste mye om gomper siden hele hennes familie er ikke-magisk (hun sa hun ønsket å oppleve hvordan magikere så på gomper), men droppet ut av faget i sitt tredje år, da hun fant timeplanen sin for krevende. Gompologi er et valgfag som undervises fra tredje til syvende år ved Galtvort.

Et sjette valgfag[rediger | rediger kilde]

Det må finnes minst et valgfag til som ikke blir nevnt i bøkene fordi Hermine fikk 11 U.G.L.E.-karakterer selv om hadde droppet to av de fem kjente valgfagene (clairvoiance og gompologi). Denne uoverensstemmelsen kan imidlertid bare være en følge av J.K. Rowlings (selvinnrømte) tvilsomme kunnskaper innen matematikk. Det finnes et sjette valgfag; heptomologi. Men utenom det så nevnes det bare i bok 6 (Halvblodsprinsen) at Hermine får 9 'Strålende' og '1' bedre enn ventet. Hun får dermed 10 U.G.L.E.R. ikke 11.

Psykoblokk[rediger | rediger kilde]

Kunsten å blokkere minnet mot ekstern penetrering, og ikke del av den normale pensumplanen.

I Harrys femte år arrangerer Humlesnurr det slik at Harry kan ta enmannsundervisning i psykoblokk med professor Severus Slur, selv om Slur fortalte de andre elevene på skolen at Harry måtte ha ekstraundervisning i eliksirer.

Flyvning[rediger | rediger kilde]

Bruken av sopelimer til å fly på. Flyvetimene blir antakelig bare gitt til førsteårsstudenter.

Læreren i flyvning er madam Hopp. Hun opptrer også som dommer i mange av rumpeldunkkampene som blir beskrevet i bøkene, selv om enkelte andre ansatte ved skolen av og til tar over denne rollen. For eksempel var det Severus Slur som var dommer i rumpeldunkkampen mellom Håsblås og Griffing i Harry Potter og De vises stein.

Immivering[rediger | rediger kilde]

Dette faget er valgfritt, og undervisningen koster 12 galleoner. Immivering er kunsten å magisk forsvinne fra et sted og dukke opp et annet sted. Det kreves at man har autorisasjon fra Magidepartementet og kan bare gjøres lovlig av personer over 17 år. Det er farlig å immivere hvis det ikke blir gjort skikkelig: Kroppsdeler kan være igjen der man forsvant fra, noe som er en uheldig bieffekt kjent som «splutsjing». Ronny Wiltersen strøk på sin første immiveringsprøve etter at han etterlot seg et halvt øyenbryn. En mer alvorlig hendelse oppstod tidligere da Susanne Beining feilet immiveringsprøven sin, og mistet et bein, selv om det raskt ble satt på plass igjen av lærerne ved Galtvort.

Elever ved Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom som er 17 år gamle, eller blir 17 i løpet av skoleåret, kan ta det 12 uker lange kurset i immivering kort tid etter juleferien. Ronny, Hermine, Vincent Krabbe, Grylius Gurgel og Nilus Langballe tok alle kurset i sitt sjette år ved skolen. Ronny feilet prøven, men Hermine bestod feilfritt. Draco Malfang, Harry Potter og Ernst Maltmann er noen av sjetteårsstudentene som må vente lenger før de kan ta immiveringskurset på grunn av at de har fødselsdag i siste halvdel av året.

Autoritetsdata