Den generelle relativitetsteorien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Todimensjonell visualisering av romtid-forstyrringa fra et massivt legeme. Materiens nærvær endrer romtidas geometri.

Den generelle relativitetsteorien er en geometrisk teori om gravitasjon som utgjør den nåværende beskrivelsen av tyngdekraft i moderne fysikk. Teorien ble publisert av Albert Einstein i 1915 og generaliserer den spesielle relativitetsteorien og Newtons gravitasjonslov. Den generelle relativitetsteorien gir en helhetlig beskrivelse av tyngdekraft som en geometrisk egenskap ved tid og rom (sammen kalt romtid) gjennom at krumningen av romtiden er direkte relatert til energien og bevegelsesmengden til den masse og stråling som måtte være til stede. Dette forholdet er beskrevet av et system med partielle differensialligninger som kalles Einsteins feltligninger.

Einstein la fram kjernepunktene for Det prøyssiske vitenskapsakademiet 25. november 1915, og publiserte teorien i Annalen der Physik den 20. mars 1916.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Teorien kombinerer spesiell relativitet og Newtons gravitasjonslov med den innsikt at gravitasjon ikke er en følge av noen kraft (i tradisjonell betydning av ordet), men er en manifestasjon av at tidrommet krummer seg. Denne krumningen kommer av mengden masse-energi i tidrommet. Einsteins feltligning viser hvordan rommet krummer seg i på grunn av masse-energien.

som tilsvarer en ikke-lineær differensialligning for hver komponent av den metriske tensoren . Høyreleddet i denne ligningen spesifiserer masse-energifordelingen i romtiden og relaterer dette til venstreleddet som gir et mål på krumningen.

I ligningen over er

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]