Det prøyssiske vitenskapsakademiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Berlin Stabi UdL Eingang Preussische Akademie der Wissenschaften.jpg

Det prøyssiske vitenskapsakademiet (tysk Königlich-Preußische Akademie der Wissenschaften) ble opprettet i 1700 og besto helt til 1945.

Vitenskapsakademiet ble stiftet av kurfyrst Fredrik I av Preussen som Kurfürstlich-Brandenburgische Societät der Wissenschaften («Det kurfyrstelige vitenskapsselskapet i Brandenburg»). Etter at Fredrik var blitt kronet til konge av Prøyssen kalte selskapet seg «det kongelige prøyssiske vitenskapsakademiet». Den første presidenten for selskapet var Gottfried Wilhelm Leibniz.

Under Fredrik den store hadde akademiet en blomstringstid. Blant medlemmene fantes berømte forskere som Leonhard Euler, Jean le Rond d'Alembert, Maupertuis, Lagrange, Voltaire, Montesquieu, Denis Diderot, Gotthold Ephraim Lessing, Christoph Martin Wieland og Immanuel Kant. I denne perioden hadde akademiet egne forskningsinstitusjoner, som et observatorium, en botanisk hage og et laboratorium, men måtte overlate disse til det nystiftede universitetet i Berlin i 1812. I stedet ble det opprettet egne kommisjoner for de forskjellige grenene av vitenskapen.

Etter 2. verdenskrig omdannet den sovjetiske militæradministrasjonen i Tyskland vitenskapsakademiet til «Det tyske vitenskapsakademiet» i Berlin. I 1972 ble dette omdøpt til Vitenskapsakademiet i DDR. Etter Tysklands gjenforening ble dette omdannet til Vitenskapsakademiet i Berlin-Brandenburg. 60 tidligere medlemmer av DDR-akademiet stiftet i 1993 det konkurrerende Leibniz-selskapet.