Kinetisk energi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En bil som triller nedover en bakke tilføres kinetisk energi. Energien konverteres fra potensiell gravitasjon energi til kinetisk energi

Kinetisk energi er i fysikken energi knyttet til et objekts bevegelse, derav ofte kalt bevegelsesenergi. Formelt defineres det som arbeidet nødvendig for å akselerere et legeme fra ro til sin nåværende hastighet. Når objektet har fått denne energien, vil energien opprettholdes med mindre objektet endrer fart. Negativt arbeid er nødvendig for å få et objekt i stillstand. Kinetisk energi er en type mekanisk energi, som står i motsetning til termisk energi.

Det enkleste uttrykket for kinetisk energi Ek finner vi for en klassisk partikkel med masse m og fart v

Kinetisk energi for et enkelt objekt er fullstendig referanserammeavhengig, dvs. relativ. Eksempelvis har en bil som beveger seg forbi en stillestående observatør kinetisk energi i referanserammen til observatøren, men ingen kinetisk energi i referanserammen til bilen. I systemer med flere objekter er det ikke gitt at den kinetiske energien er null bare ved å velge referanseramme. Når dette er tilfelle, blir en liten del av den kinetiske energien liggende igjen i systemet, og sett av alle observatører. Denne energien bidrar til systemets invariante masse, som har samme verdi i alle referanserammer og sees av alle observatører.

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.