Hermann Minkowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hermann Minkowski

Hermann Minkowski (født 22. juni 1864, død 12. januar 1909) var en tysk matematiker av litauisk og jødisk avstamning. Han har fått asteroiden 12493 Minkowski oppkalt etter seg på grunn av sine prestasjoner innenfor flere områder av matematikk.

Minkowski er mest kjent for å ha skapt og utviklet geometri av tall, og for å bruke forskjellige geometriske metoder for å løse vanskelige matematiske problemer innen emner som tallteori, matematisk fysikk og spesiell relativitetsteori. Han viste hvordan Lorentz-transformasjonen kunne beskrives som hyperbolske rotasjoner i et firedimensjonalt Minkowski-rom som forener tid og rom.

Allerede som student ved Königsberguniversitetet i 1883 ble han tildelt den matematiske prisen av det franske vitenskapsakademiet for hans manuskript angående teorien om kvadratiske former. Han var også en god venn av den berømte tyske matematikeren David Hilbert.

Hermanns bror, Oskar Minkowski (1858–1931), var en kjent lege og forsker i Tyskland. Han var professor sammen med den kjente greske matematikeren Constantin Carathéodory.