Akselerasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Akselerasjon defineres som hastighetsforandring per tidsenhet. Akselerasjon har benevningen m/s2. Negativ akselerasjon betegnes retardasjon (det vil si reduksjon av hastighet per tidsenhet).

Dersom man integrerer akselerasjonen vil man finne forflytting/fart og dersom man integrerer forflyttingen vil man tilsvarende finne posisjon.

Den vanligste måten å beregne akselerasjon på, er å måle et objekts fart i først ett punkt, så i et annet, og hvis man da har tiden objektet bruker mellom disse to punktene, kan man regne ut objektets gjennomsnittsakselerasjon. Utregningen gjøres med formelen nedenfor:

I formelen gjelder følgende:

a = Gjennomsnittsakselerasjon
v0 = Startfart
v = Sluttfart
t0 = Starttid (som regel 0)
t = Sluttid (om t0 = 0, så er t = tiden som er brukt på akselerasjonen som skal beregnes)

Tilsvarende er den momentane akselerasjonen:


En annen enhet for akselerasjon er g. 1 g tilsvarer 9,80665 m/s², og beskriver omtrentlig tyngdeakselerasjonen på jorden.

Sentripetalakselerasjon er en forandring av retning. Sentripetalakselerasjon beregnes ved formelen:

I formelen gjelder følgende:

a = Gjennomsnittsakselerasjon
v = Gjennomsnittsfart
r = Radien på kurven legemet beveger seg i

Deselerasjon/Retardasjon[rediger | rediger kilde]

Negativ akselerasjon kalles av og til deselerasjon eller retardasjon. Dette er en kraft som blir utført på et legeme i motsatt retning av fartsretning. En kollisjon er et eksempel på en kraftig deselerasjon. I moderne elbiler blir deselerasjonskraften ved nedbremsing brukt til å lade opp batteriet i bilen.

Se også[rediger | rediger kilde]