Ole Colbjørnsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Ole Colbjørnsen
Født30. mai 1897
Vegårshei
Død12. november 1973 (76 år)
Oslo
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Samfunnsøkonom, politiker, journalist
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge

Ole Colbjørnsen (født 30. mai 1897 i Vegårshei, død 12. november 1973 i Oslo) var en norsk journalist, økonom og politiker (Ap).[1] Han var også vararepresentant på Stortinget fra Oslo i perioden 1937–40 for Oscar Torp. Ole Colbjørnsen var en av Norges første ledende planøkonomer.

Etter examen artium i Arendal studerte han realfag under Carl Størmer og Lars Vegard, før han i 1920 reiste til Russland for å studere og arbeide med femårsplaner frem til 1931. Da han reiste tilbake i Norge, ble han en viktig pådriver for en radikal omlegging av den økonomiske politikken under den dype krisen som Norge og verden da var kommet inn i. Han støttet Martin Tranmæl og Axel Sømme økonomiske politikk innad i Arbeiderpartiet. Colbjørnsen var blant de første norske økonomene som pekte på en aktiv statlig investeringspolitikk og planøkonomi for å bringe landet ut av den økonomiske krisen.

Colbjørnsen skrev om økonomi for Arbeiderbladet 1932-40. Han satt også i Tiltakskomiteen 1936.[2]

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under felttoget i Norge i 1940 var Colbjørnsen med på transporten av Norges banks gull. Etter å ha fulgt medtransporten til Tromsø var han med til Storbritannia. Etter omlasting av gullet til MS «Bomma» ble han sammen med Fredrik Haslund med på transporten videre til USA. Colbjørnsen var finansråd, senere handelsråd ved den norske ambassaden i Washington i tiden 1940-1948.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

  • Hele folket i arbeid (1933). Kampanjebrosjyre.
  • Planøkonomi og sosialisering
  • En norsk 3-årsplan (1933). Med Axel Sømme.

Referanser[rediger | rediger kilde]