Hopp til innhold

Teoretisk fysikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sorte hull er et begrep man har kommet frem til gjennom teoretisk fysikk.

Teoretisk fysikk er en gren av fysikken som bruker matematiske modeller og abstraksjon av fysikk i et forsøk på å forklare naturfenomener og prøve ut teorier.

Fysikkteorier kan basere seg på observerte fenomener, eller gå videre uten bevis fra den eksperimentelle fysikken. Dersom teorien går for langt fra det som er observert og utprøvd, kan den gå seg vill. Fysikkeksperimenter kan også plutselig finne nye fenomener som teorien ikke forklarer. Da må man lete etter en ny teori som forklarer dette.

Ettersom teoretisk fysikk beskriver den fysiske verden, kan man ikke utlede teorien fra grunnleggende aksiomer, slik man for eksempel kan gjøre i matematikken. I stedet forteller de hva man har observert tidligere, og gir spådommer om hva man vil kunne observere.

Fysikkteorier kan oppnå troverdighet ved at de gir spådommer som er korrekte og ikke forutsier noe som ikke stemmer. Teorier som er enkle blir sett på som bedre enn mer innviklede teorier. En foretrekker også teorier som forklarer mange ulike fenomener, fremfor en rekke ulike teorier som hver skildrer ett enkelt fenomen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]