Den generelle relativitetsteorien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wikipedia på nynorsk har en langt mer utfyllende artikkel om Den generelle relativitetsteorien.
Todimensjonell visualisering av romtid-forstyrringa fra et massivt legeme. Materien sitt nærvær endrer romtidas geometri.

Den generelle relativitetsteorien, ofte kalt bare generell relativitet (GR), er en geometrisk teori om gravitasjon som i stor grad ble utviklet av Albert Einstein, og viser at tid, rom, masse og energi ikke er atskilte fenomener, men flere aspekter ved universets struktur. Han la fram kjernepunktene for Det prøyssiske vitenskapsakademiet 25. november 1915, og publiserte teorien i Annalen der Physik den 20. mars 1916.

Teorien kombinerer spesiell relativitet og Newtons gravitasjonslov med den innsikt at gravitasjon ikke er en følge av noen kraft (i tradisjonell betydning av ordet), men er en manifestasjon av at tidrommet krummer seg. Denne krumningen kommer av mengden masse-energi i tidrommet. Einsteins feltligning viser hvordan rommet krummer seg i på grunn av masse-energien.

R_{\alpha\beta} - {1 \over 2} g_{\alpha\beta} R = {8 \pi G \over c^4} T_{\alpha\beta}

som tilsvarer en ikke-lineær differensialligning for hver komponent av den metriske tensoren \; g_{\alpha\beta}(x). Høyreleddet i denne ligningen spesifiserer masse-energifordelingen i romtiden og relaterer dette til venstreleddet som gir et mål på krumningen.

I ligningen over er

Se også[rediger | rediger kilde]

fysikkstubbDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.