Hopp til innhold

Universitetets aula

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Universitetets Aula»)
Universitetet i Oslos aula fotografert i 1948.
Domus Media er «Midtbygningen» ved Universitetet i Oslos opprinnelige bygninger ved Karl Johans gate. Aulaen ligger bak denne bygningen.
Uuniversitetets Aula, Domus Media. Oslo 2022. Foto Roger Robberstad

Universitetets aula, ofte bare «Aulaen», er en festsal i Domus Media («Midtbygget») ved Universitetet i Oslos eldste bygninger ved Karl Johans gate. Den ble reist som tilbygg i 1911. Salen er smykket med monumentalmalerier av Edvard Munch.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aulaen ble reist som tilbygg på baksiden av Domus Media til Universitetets 100-årsjubileum i 1911. Rektor W.C. Brøgger var en viktig pådriver for å få bygget aulaen, som var finansiert av private givere. Arkitekter for Aulaen var Harald Bødtker og Holger Sinding-Larsen. Selve universitetsbygningen med Domus Media ble reist etter tegninger av arkitekt og stadskonduktør Christian H. Grosch med bistand fra den berømte tyske arkitekt Karl Friedrich Schinkel. Grunnsteinen ble lagt i 1841, og anlegget ble tatt i bruk fra 1851.

Brøggers strategi var at markeringen med et praktbygg kunne generere mer aktiviteter til Universitet og forskning. I tiåret etter 1911 ble ytterligere to museer reist på Tøyen, og i 1920 vedtok man å kjøpe tomt på Blindern som senere ga rom for ekspansjon av Universitetet i Oslo.

«Domus Media» Midtrissalitt, gavlmotiv. Foto: Roger Robberstad 2021

Munchmaleriene[rediger | rediger kilde]

Edvard Munch har satt sitt preg på aulabygningen. Han malte elleve malerier som utsmykning i universitetets aula 1909-16 i forbindelse med hundreårsmarkeringen til Universitetet i Oslo. Det monumentale oppdraget regnes som en av de første store sekulære utsmykningene i Norge.[2] Ved utbruddet av andre verdenskrig i Norge i aprildagene 1940 ble Munch-maleriene demontert og evakuert fordi man var redd for at Aulabygningen kunne bli bombet. Etter bombeaksjonen i 1943 og brannen i Aulaen i november ble bildene fraktet til gruvene ved Kongsberg. Bildene ble limt på trefiberplater og hengt opp igjen i Aulaen i 1946.

Motiver[rediger | rediger kilde]

  • «Alma Mater/Forskerne» Maleriet henger nå i Munch-museet,
  • «Solen»
  • «Historien»

Maleriene ble restaurert og renset til universitetets 200-årsjubileum i 2011. Før det, også i 1926, 1946, 1957 og 1973, «Solen» og «Historien» også i 1986.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata