Sapa (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sapa AS er et norsk aluminiumselskap med markedsandeler i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika og Asia. Selskapet utvikler og produserer aluminiumprofiler, profilbaserte byggesystemer og aluminiumrør for bruk i varmevekslere i biler og til andre industrielle anvendelser. Profilene er som regel halvfabrikata, men kan også være systemløsninger eller ferdige produkter.

Sapa er organisert i fire forretningsområder: Extrusion Europe, Extrusion North America, Sapa Building Systems og Precision Tubing. Konsernet leverer bearbeidede aluminiumsprofiler til kunder i de fleste bransjer.

Sapa har 23 500 ansatte og konsernsjef er Egil Hogna. Selskapets hovedkontor er i Oslo. Sapa har virksomhet i over 40 land. Omsetningen i 2014 var 46,4 milliarder norske kroner.[1] I Norge har Sapa et salgskontor på Kjeller og profilproduksjon på Magnor.[2]

Sapa er et 50/50 JV mellom Norsk Hydro og Orklas. I juli 2017 ble det kjent at Norsk Hydro vil kjøpe Orkla's aksjer til over 13 milliarder kroner. Oppkjøpet forventes å være klarert av konkurransemyndighetene ila 2017.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hydros og Orklas samarbeidsselskap Sapa er etablert. www.hydro.com (2. september 2013)
  2. ^ Prosjekt: Spar én milliard. dn.no (8. februar 2015)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]