Alcoa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alcoa
Alcoa
Org.formallmennaksjeselskap
Etablert1888
HovedkontorNew York
Bransjealuminiumsindustri
Grunnlegger(e)Charles Martin Hall, Arthur Vining Davis, Alfred E. Hunt og Andrew W. Mellon
Adm. dir.Roy Harvey
Antall ansatte61 000
Nettsidehttp://www.alcoa.com

Alcoa (NYSEAA) (ALuminum Company Of America) er et av verdens største aluminiumprodusenter med hovedkontor i USA. Selskapet leverer aluminiumprodukter til fly og romfart, transport, bygningskonstruksjoner og emballasje.

Selskapet ble stiftet i 1897 som "The Pittsburgh Reduction Company" av Julia Hall og hennes bror Charles Martin Hall. Charles M. Hall var en av de to som i 1886 tok patent på dagens prosess for Al-fremstilling, den såkalte "Hall-Heroult prosessen". Bedriftens navn ble endret til "Aluminum Company of America" (Alcoa) i 1907. Forkortelsen Alcoa ble etter hvert så populært å bruke at dette ble det offisielle selskapsnavnet fra 1999.

For å få tilgang til de kinesiske markedene har selskapet de senere år dannet en strategisk allianse med Aluminum Corporation of China (Chalco). Selskapet har også nylig ferdigstilt et nytt aluminiumsverkIsland og har nylig ferdigstilt et nytt aluminiumsverk i Saudiarabia.

Inntil april 2009 eide Alcoa halvparten av Elkem Aluminium, men er nå eneeier og bedriften er omdøpt til "Alcoa Norway". Alcoa Norway består av Alcoa Lista, Alcoa Mosjøen og Alcoa Mosjøen Anode. Fram til høsten 2007 hadde Alcoa en egen bildelfabrikk på Lista i Farsund kommune, men virksomheten ble da overtatt av CTC.

I flere år var Alcoa den største aluminiumsprodusenten i verden, men i 2006 gikk RUSAL forbi etter overtakelsen av Glencore. Etter at Elkem Aluminium var fullt inkorporert i Alcoa var selskapet igjen verdens største. I januar 2009 varslet selskapet at finanskrisen og resesjonen hadde tvunget fram masseoppsigelser og stengning av flere fabrikker. I januar 2012 meldte selskapet videre at den gjenværende fabrikken i Portovesme i Italia skulle stenges ned for godt i løpet av første halvår 2012, samt at produksjonen ved to fabrikker i Spania skal stenges ned midlertidig på grunn av lav aluminiumspris og dårlig lønnsomhet. Alcoa Portovesme på Sardinia i Italia ble lukket i november -12.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]