Alcoa Norway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Elkem Aluminium)
Hopp til: navigasjon, søk
En ovnshall i Mosjøen

Alcoa Norway er et norsk industriselskap som driver aluminiumsverkLista og i Mosjøen. Selskapet ble dannet i 2009 etter at Alcoa ble eneeier av Elkem Aluminium. Kai Rune Heggland er administrerende direktør for den norske virksomheten.

Tidligere Elkem Aluminium[rediger | rediger kilde]

Elkem Aluminium ANS var inntil 2009 eid av Elkem og Alcoa Inc. i fellesskap. Hvert selskap hadde en 50% eierandel, hvor Elkem hadde det operative ansvaret. Seint i desember 2008 ble det bekjentgjort at Alcoa ønsket å overta Elkems eierandel fra Orkla og bli eneste eier.[1] Den formelle overtakelsesdatoen var 1. april 2009, men ble utsatt til 15. april 2009. Etter overtakelsen rapporterte de tre enhetene Alcoa Mosjøen (AM), Alcoa Lista (AL) og Alcoa Mosjøen Anode (AMA) til selskapet Alcoa Norway ANS, som er registeret i Oslo. Alcoa Mosjøen Anode er nå en integrert del av Alcoa Mosjøen.

Alcoa Mosjøen[rediger | rediger kilde]

Aluminiumsverket i Mosjøen ble startet i 1958 av selskapene Elektrokemisk (seinere Elkem) og AIAG (Aluminium-Industrie-Aktien-Gesellschaft, seinere Alusuisse). Første ovnen ble startet i Mosjøen den 4. februar 1958 og produksjonen i 1959 var på 23 000 tonn. Alcoa tok over for AIAG allerede i 1963.

«Mosal», som verket i Mosjøen opprinnelig ble kalt, var basert på Søderberg-teknologi, men i 1987–88 ble halve ovnsparken modernisert til prebake-teknologi. Prebake-teknologi, dvs. ovnsdrift basert på forbakte anoder, har bedre produktivitet og langt lavere utslipp. I 2001–2002 ble resten av ovnene bygd om til prebake, samt at antallet ovner ble økt fra 332 til totalt 404 stk. Verket i Mosjøen produserer i dag spesiallagede valseemner og lavjerns støpelegeringer. Produktene eksporteres i hovedsak til kunder i Europa. Produksjonskapasiteten er i dag på ca. 193 000 tonn primærmetall per år. Omtrent 30% av alle øl og brusbokser på markedet i Europa har lokk som er valset ut av metall fremstilt i Mosjøen.

I 2007 startet Elkem Aluminium en anodefabrikk i Mosjøen, Mosjøen Anode. Mosjøen Anode var opprinnelig eid ca. 5/6 av Alcoa og 1/6 av Elkem og har en produksjonskapasitet på 280 000 tonn karbonanoder per år. Anodefabrikken leverer anoder til verket i Mosjøen, og til Alcoas verk i ReydarfjordurIsland.

Alcoa Lista[rediger | rediger kilde]

Anlegget på Lista ble startet i 1971 og det produseres i dag pressbolt for ekstruderingsformål, samt at det leveres flytende støpelegeringer til bildeleprodusenten Benteler Automotive Farsund (tidligere: Farsund Aluminium Casting), som er lokalisert rett ved siden av verket. Lista er basert på Søderberg-teknologi, men denne teknologien har blitt videreutviklet slik at miljøutslipp og produksjonsresultater er sammenlignbare med det som oppnås med prebake-teknologi. Produksjonskapasiteten er i dag på ca. 95 000 tonn primærmetall per år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]