Bessarabia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sørøst-Europa med Bessarabia markert i gult.
Kart over Bessarabia fra 1927, fra en bok av Charles Upson Clark

Koordinater: 47°N 29°Ø Bessarabia er en historisk region som idag hovedsakelig ligger i Moldova, delvis også i Ukraina. Regionen er avgrenset av Svartehavet i øst, og elvene Dnestr i nordøst og Prut/Donau i sørvest. Opprinnelsen til navnet er omdiskutert, men kan stamme fra fyrstehuset Basarab som kontrollerte deler av området på 1300-tallet. Lenge var Bessarabia en bufferregion mellom stormaktene Østerrike, Russland og Det osmanske rike.

Bessarabia tilhørte Romania mellom 1918 og 1939 og igjen 19411944.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bessarabia 1940

Området har vært bebodd i tusentalls år. Det første riket som etablerte seg var det dakiske Burebistas kongedømme som fantes i Julius Cæsars livstid. Det ble beseiret av romerne i år 106, men var aldri en lydstat, til forskjell fra omgivelsene. På denne tid ble området romanisert, og dakerne tok latin som språk og kultur. Fra 200-tallet til 1300-tallet området invadert av flere stammer og folk.

Fra 1300-tallet tilhørte søndre Bessarabia Valakia. Senere overtok Moldavia hele området. Fra 1484 begynte Det osmanske rike gradvis å annektere regionen. Fra 1812 til 1856 inngikk området i det russiske rike som guvernementet Bessarabia. På denne tid ankom mange tyskere og bulgarer, – de tyske er senere borte (Den tidligere tyske presidenten Horst Köhlers foreldre var rumenske statsborgere fra Bessarabia) eller helt assimilert, mens det fortsatt er en Bessarabia-bulgarsk minoritet der. Fra 1856, etter Krimkrigen, inngikk Bessarabia i fyrstedømmet Moldova, men ble gjenerobret av Russland og tilkjent dette riket ved Berlin-kongressen i 1878.

I perioden 1812–1860 ble det ført en streng assimilasjonspolitikk i Bessarabia. Folketellingen fra 1817 viser at andelen rumensktalende innbyggere på den tiden var 86 prosent. Drøyt 80 år senere hadde denne andelen sunket til 56 prosent, mens andelen russere, ukrainere og andre folkeslag var steget, noe som også delvis kan forklares ved at rumensktalende innbyggere ble oppmuntret til å flytte til andre provinser.[1]

Området ble knyttet til Romania i 1918 etter en avstemning i det bessarabiske parlament, der 86 representanter stemte for tilslutning, med tre mot og 36 blanke stemmer.[2]

Sovjetledelsen godtok derimot aldri denne union og krevde en ordentlig folkeavstemning - som de facto var funnet sted. Den manglende folkeavstemningen var derimot ikke den fremste grunnen til misnøye for Sovjets statsapparat; det dreide seg om tap av territorium.

Ved midten av 1930-tallet hadde 12 prosent av Bessarabias befolkning flyktet til Sovjetunionen og andre land.[3] Med støtte i oppgjøret mellom Sovjetunionen og Tyskland i Molotov–Ribbentrop-pakten ble Romanias regjering i 1940 tvunget til å gå med på at Bessarabia og det nordlige Bukovina ble tilsluttet Sovjetunionen. Men allerede i juli 1941, da Tyskland innledet Operasjon Barbarossa, ble området erobret av Det tredje rike og dets rumenske allierte. I 1944 måtte Hitlers og Antonescus styrker trekke seg tilbake for Den røde armé.

I Sovjetårene 1940–1951 ble et stort antall moldaviske familier deportert fra Bessarabia på Stalins ordre; disse familiene var nesten utelukkende rumenskspråklige.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ion Nistor: "Bessarabiens historia", HUMANITAS, 1991.
  2. ^ Clark, Charles Upson. «Chapter XVII: Organization of the Diet». Bessarabia: Russia and Roumania on the Black Sea. Arkivert fra originalen 29. juni 2011. 
  3. ^ Gustav Johansson : Svenska folkets undangömda öden, sid 115
  4. ^ Elena Siscanu: "Bessarabien under den bolsjevikska regimen 1940-1952", Bukarest, 1998

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]