Cheltenham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cheltenham

Kart over Cheltenham
Vist i Storbritannia

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionSørvest-England
Adm. grevskapGloucestershire
Seremonielt grevskapGloucestershire
StatusDistrikt
Grunnlagt1226
Adm. senterCheltenham
Retningsnummer1242
Areal46,61 km²
Befolkning115 700 (2011)
Bef.tetthet6 000 innb./km²
ONS-kode23UB
Kart
Cheltenham
51°53′47″N 2°04′42″V

Cheltenham (også kjent som Cheltenham Spa) er en by og et administrativt distrikt i Gloucestershire, England. Det er lokalsiert i enden av Cotswolds. Byen har tradisjonelt vært et kursted, og mottoet er Salubrias et Eruditio, «Helse og utdanning».

Cheltenham er også et sentrum for galoppsporten steeplechase. Gullcopen er hovedhendelsen i Cheltenham-festivalen som holdes hvert år i mars. Byen er også vert for flere kulturfestivaler: Greenbelt, Cheltenhams litteraturfestivalen, jazzfestival, vitenskapsfestival, musikkfestival, og mat og drikkefestival.[1][2]

Demografi[rediger | rediger kilde]

I henhold til folketellingen i 2011 var 115 700 innbyggere i Cheltenham, noe som representerer en liten økning fra forrige måling.[3] Befolkningen bodde i 50 929 husholdninger, gjennomsnittlig 2,26 per husholdning. Kun 13 prosent er eldre mennesker over 65 år som bodde alene. Det er ytterligere 22 prosent av husholdningene med kun en person som bodde alene. 1,2 prosent av befolkningen er studenter, noe som er den største andelen i landet.[3][4] 28 prosent av husholdningene har barn, mens 19 prosent har det ikke.[3]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Den ligger i ytterkanten av Cotswolds, og har siden man fant mineralvannkilder i 1716 vært et kursted og turistmål. Vannet regnes ikke lenger for å være av drikkevannskvalitet, spesielt ikke etter at man i 2004 fant at rørene fra kilden var for dårlige. Byen har på grunn av tilstrømningen av besøkende vært velstående, og er i dag kjent som et handlested, med varehuset Cavendish House som den meste kjente butikken, og som hjem for flere kjente privatskoler: Dean Close, Cheltenham College og Cheltenham Ladies' College. Man finner også Pate's Grammar School der.

Internasjonalt er byen mest kjent for hestesport. Cheltenham Racecourse, i forstaden Prestbury, er Storbritannias viktigste arena for National Hunt racing, det vil si flere former for sprangridning. Cheltenham Gold Cup arrangeres normalt i midten av mars hvert år. Fordi den faller på samme tid som St. Patricks dag velger svært mange irske hestesportentusiaster å legge feiringen dit, og Cheltenham Festival, som arrangeres samtidig som cupen, preges gjerne av dette. En annen viktig årlig festival er Greenbelt, en kristen kunst- og musikkfestival. Det er også mindre festivaler for jazz, litteratur og vitenskap.

Det lokale fotballaget, Cheltenham Town FC, spiller i Football League. I Norge har Cheltenham Town FC en supporterskare i Cheltenham Town Supporterklubb I Norge.

Ved siden av turisme er lett industri, særlig innen matforedling, luftfart og elektronikk, viktig for byens økonomi.

Government Communications Headquarters (GCHQ), det britiske etterretningstjenestens avdeling for signaletterretning, har sine lokaler i Cheltenham. Bygningen de holder til i er kjent for sine uvanlige «smultringform».

Jernbanestasjonen betjener tog på linjen mellom Bristol og Birmingham, hvilket betyr at man har gode forbindelser til resten av Storbritannia.

Blant kjente mennesker fra Cheltenham finner man komponisten Gustav Holst, polfareren Edward Adrian Wilson, medisineren Edward Jenner og musikeren Brian Jones.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Verey, David (1976): Gloucestershire: The Vale and the Forest of Dean, The Buildings of England, red. Nikolaus Pevsner, 2. utg., ISBN 0-14-071041-8
  • Smith, Peter; Rowbotham, Sue (2009): Commemorative Plaques of Cheltenham, Reardon, ISBN 1-873877-93-5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Cheltenham hos Wikivoyage