Plymouth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

City of Plymouth

Kart over City of Plymouth
Vist i England

Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Region: Sørvest-England
Adm. grevskap: Intet
Seremonielt grevskap: Devon
Status Enhetlig myndighet
Adm. senter Plymouth
Areal 79,78 km²
Befolkning 241 500 (2001)
Bef.tetthet 3 027,1 innb./km²
ONS-kode 00HG

Koordinater: 50°22′17″N 4°08′32″V Plymouth (City of Plymouth) er en by i Devon i det sørvestlige England. Den vokste opp omkring Plymouth havn, som er en av verdens beste naturlige havner.

Havnen ble tidlig sentrum for Royal Navy, noe som både har ført til at den vokste kraftig, og at den ble sterkt skadet av Luftwaffes bombing under andre verdenskrig. Byen ble gjenoppbygget etter en plan av arkitekten Patrick Abercrombie. Marinebasen er den største i Vest-Europa, og en av de få gjenværende i Storbritannia.

Byen er også kjent som stedet hvor pilegrimene forlot England for å reise til Den nye verden i 1620.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

Plymouth University er en viktig bidragsyter til det moderne Plymouth. Universitetet har i overkant av 30 000 hel- og deltidsstudenter. Universitetet har over 3000 ansatte og er en av de største institusjonene i det sørvestlige England.

Universitetet har følgende fakultet:

  • Fakultetet for kunst
  • Fakultetet for helse, utdanning og samfunnsstudier
  • Fakultetet for vitenskap og teknologi
  • Plymouth Business School

I tillegg samarbeider universitetet med en rekke andre utdanningsinstitusjoner i Cornwall og Devon, blant annet med University of Exeter, hvor de sammen har opprettet Peninsula College for Medisin og Odontologi som ligger i samband med universitetets campus i sentrum av byen.

Campus[rediger | rediger kilde]

Universitetets campus ligger midt i sentrum av byen. Den består av flere bygninger og har sett en rekke større investeringer de siste årene. Den mest kjente er Roland Levinsky Building som ble tegnet av den danske arkitekten Henning Larsen.

Transport[rediger | rediger kilde]

Flyplass[rediger | rediger kilde]

Plymouth City Airport var en viktig del av byens transportsystem og en av de travleste flyplassene i det sørvestlige England. I 2011 ble flyvningene til London stoppet, noe som medførte en sterk nedgang i antall reisende, og flyplassen ble til slutt stengt 23. desember 2011. Nærmeste lufthavn er nå Exeter Airport.

Tog[rediger | rediger kilde]

Plymouth betjenes av London - Penzance-ruten som er operert av First Great Western. Det går i tillegg en del regionaltog til blant annet flere steder i Cornwall og Devon. Det tar rundt 3 1/2 timer med tog til Plymouth fra London.

Motorvei[rediger | rediger kilde]

Plymouth er koblet på M5-motorveien via A38 nord i byen.

Ferger[rediger | rediger kilde]

Brittany Ferries opererer med ruter fra Plymouth til Roscoff, Saint-Malo og Santander.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Plymouth – bilder, video eller lyd