East Sussex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

East Sussex


Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Sørøst-England
Adm. senter: Lewes
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

1792 km²
1709 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

744 142 (2002)
415/km²
494 258 (2002)
ISO 3166-2: GB-ESX
ONS-kode: 21
NUTS 3: UKJ22

Distrikter
Distrikter

East Sussex er et grevskap i England. Det ligger i regionen Sørøst-England, og grenser til Kent, Surrey og West Sussex. Mot sør ligger Den engelske kanal. Administrasjonsbyen er Lewes.

I 1888 ble det tradisjonelle grevskapet Sussex delt i to administrative områder, med hvert sitt grevskapsråd. Sussex besto likevel som et seremonielt grevskap inntil 1974, da dette også ble delt i to etter den administrative grensen. Området Mid Sussex ble lagt under West Sussex.

Det seremonielle grevskapet East Sussex består av fem distrikter i det administrative grevskapet samt den enhetlige myndigheten Brighton and Hove, som ble selvstyrt i 1997 og fikk status som city (se bystatus) i 2000.

Historie[rediger | rediger kilde]

East Sussex er en del av det historiske grevskapet Sussex som har sine røtter i middelalderriket til sørsakserne som etablerte seg selv der på 400-tallet etter at romerne hadde forlatt Britannia. Det er rikt med arkeologiske levninger, særlig i opplandene. Områdets lokalisering ved kysten gjorde det utsatt for invasjoner, inkludert romerne, senere norrøne vikinger og normannere. Eldre tradisjonelle industrier har vært fiske, jernframstilling, og handel med ull, nå enten forsvunnet og minsket.

Selv om navnet Sussex er avledet fra den saksiske perioden mellom 477 og 1066, går historien til den menneske bosetningen i Sussex tilbake til paleolitikum, eller den eldre steinsalder.[1] Sussex har vært bosatt siden den gang og selv om det har vært et framgangsrikt land, men har også vært underlagt ulike forfølgelser, kriger, invasjoner, politisk uro og migrasjoner gjennom hele sin lange historie.[1]

Geologi[rediger | rediger kilde]

Fra en geologisk synsvinkel er East Sussex en del av Wealds sørlige antiklinale fold: South Downs, en rekke av moderate krittåser som strekker seg over den sørlige delen av grevskapet fra vest til øst og har sin parallell i Kent ved North Downs. I nord ligger parallelle daler og høyder, den høyeste er selve Weald, bestående av Hastings Beds (en geologisk enhet) og Wealden Clay. Sandsteinene og leire møter havet ved Hastings; North og South Downs ved Beachy Head.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Armstrong, J.R. (1971): A History of Sussex. Sussex: Phillimore. ISBN 0-85033-185-4. Kapittel 2: The first Inhabitants

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]