Doughnut

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Doughnut
Serveres somfrokost
snack
dessert

Variasjon av ulike typer doughnuts

Doughnut eller donut er betegnelsen på et bakverk som er spesielt utbredt i USA, men som derfra har spredt seg over hele verden. Bakverket er i utgangspunktet et søtet kaffebrød, men variasjonene i oppskrift og tilberedningsmåter er så tallrike at det nesten bare er formen som er fellesnevner; de minner om store smultringer med glasur og pynt, og har derfor i Norge ofte blitt beskrevet som smultringer. Det engelske begrepet dekker også varianter uten hull, som berlinerboller.

En vanlig deig til doughnuts kan bestå av sukker, egg, melk, smeltet smør, mel og bakepulver, som røres sammen og smaksettes etter ønske. Deigen skal være så løs at den knapt lar seg kjevle, deigen kan klappes ut i ønsket tykkelse og så stikkes kakene ut. Etter litt heving stekes de på bakeplate i ovnen, og kan etter avkjøling pyntes etter smak og behag, med melisglasur, sjokoladeglasur, kakepynt, kokosrasp eller liknende.

En mer omstendelig fremgangsmåte brukes ofte i industriproduksjonen. Emnene som stanses ut av deigen legges på brett, så kjøres brettene gjennom en steamer med varm damp som får bakverket til å heve maksimalt før det går til steking. Slik økes volumet, og bakverket blir luftigere.

Det finnes oppskrifter med og uten egg, og med gjær i stedet for bakepulver. Doughnuts kan også frityrkokes, men dette tilfører bakverket så mye ekstra fett at metoden er på vei tilbake i USA. Men for å utnytte deigen som stanses ut (hullet i dougnnuten) er det vanlig å frityrkoke disse, rulle dem i sukker og kanel, og selge dem som «doughnut holes».

I USA og Canada er omsetningen av industrielt fremstilte dougnuts omfattende, sett med norske øyne. En gjennomsnittsamerikaner spiste (ifølge statistikk fra 2005) omkring 63 stykker i året.[1] Avisen The Baltimore Sun omtalte det, ved en inkurie, som 63 dusin doughnuts per person i året, altså over 750 stykker hvert år, mer enn to om dagen.[2] Dette feilaktige tallet har siden blitt republisert hundrevis av ganger, og er av mange akseptert som en sannhet. Med korrekte tall når USA ikke engang opp på toppen av statistikken; Canada har verdens høyeste konsum av donuts per innbygger (ifølge wiki.answers.com, kilden angitt nedenfor).

Selv om doughnuts regnes som typisk amerikansk, har bakverket muligens sitt opphav i Nederland. De skal ha vært kjent i New York under navnet olykoeks (oljekake). En husmor, Elizabeth Gregory, skal ha videreutviklet bakverket og hennes sønn skipper Hanson Gregory påberopte seg æren for å ha skapt formen med hull i midten. Under første verdenskrig ble doughnuts et amerikansk begrep ved at de ble servert i stor stil til amerikanske militære styrker i Europa. Den første kjente maskinproduksjonen av doughnuts i USA ble startet i 1920 av en russisk flyktning i New York, Adolph Levitt. På 1950-tallet hadde doughnuts fått omtrent samme form som i dag. En mengde andre land har også tilsvarende bakverk.

I USA har den første fredagen i juni kjent som "National Donut Day". Tradisjonen ble innstiftet av frelsesarmen i USA i 1938 for å samle inn penger til fattige og for å hylle damer i Frelsesarmen som serverte doughnuts til soldater under 1.verdenskrig, noe som i dag er blitt til en generell hyllest av de amerikanske falne i krigen. Frelsesarmen samler fortsatt inn penger på denne dagen og mange bakerier og butikker gir bort doughnuts gratis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «How many donut get eaten each year?». Answers (engelsk). Besøkt 25. desember 2022. 
  2. ^ «Greetings». Baltimore Sun. Arkivert fra originalen 25. desember 2022. Besøkt 25. desember 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]