Oasis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For standardiseringsorganisasjonen Organization for the Advancement of Structured Information Standards, se OASIS (med store bokstaver)
Oasis
Oasis Noel and Liam WF.jpg
Liam Gallagher (venstre) og Noel Gallagher (til høyre, med gitaren) under en Oasis-konsert i San Diego i 2005
Utmerkelser Brit Award for British Breakthrough Act (1995), MTV Europe Music Award for Best Group (1996), MTV Europe Music Award for Best Rock (1997)Rediger på Wikidata
OpphavStorbritannia Manchester, Storbritannia
Periode19912009
Sjanger Britpop, alternativ rock
Aktive år1991
PlateselskapCreation, Epic, Columbia, Sony Music, Big Brother, Reprise (USA)
InnflytelseThe Beatles, The Rolling Stones, The Who, The Kinks
Nettstedoasisinet.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Liam Gallagher
Noel Gallagher
Gem Archer
Andy Bell
Chris Sharrock
Tidligere medlemmer
Zak Starkey
Alan White
Paul McGuigan
Paul Arthurs
Tony McCarroll
Logo
Oasiss logo

Oasis var et britisk rockeband, opprinnelig dannet i Manchester i 1991 under navnet The Rain. Bandet skiftet raskt navn til Oasis, og ga ut sitt debutalbum, Definitely Maybe, i 1994, som ble det raskest selgende albumet i Storbritannia gjennom tidene. Året etter kom bandets andre album, (What's the Story) Morning Glory?, som ble en enda større suksess. Hovedkjernen i byen bestod av brødreparet Noel og Liam Gallagher, som med sine krangler og provokative atferd fikk mye oppmerksomhet i britiske og internasjonale media. Resten av besetningen besto av Paul Arthurs, Paul McGuigan, og Tony McCaroll, som senere ble byttet ut med Alan White. I løpet av bandets levetid, ble det gjort flere endringer på besetningen. Oasis var en av de store innen britpop-bevegelsen på 1990-tallet, og var i perioden 1995–2005 også Storbritannias mest kommersielt suksessfulle band.[1] Bandet ble oppløst i 2009 etter en slåsskamp mellom Gallagher-brødrene, der det er sagt at Liam skal ha ødelagt en av Noel sine gitarer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bandet ble stiftet i 1991 av Liam Gallagher, Paul Arthurs, Paul McGuigan, og Tony McCarrol. Et år senere fikk Gallagher overtalt hans bror, Noel Gallagher, til å bli med i bandet, mot at Noel fikk full artistisk kontroll over bandets sanger.

Bandet oppnådde internasjonal stjernestatus i midten av 1990-tallet, etter at de tok inspirasjon fra band som The Beatles, The Kinks, Slade og T.Rex for å lage sin egen type britisk rock. De var med i frontlinjen av dannelsen av musikksjangeren britpop, som tok over for grunge og house musikk som den mest populære typen musikk i Storbritannia i starten av 1990-årene. Debutalbumet Definitely Maybe (1994) gikk til topps på listene samme uke som det ble utgitt, og ble det raskest selgende albumet i Storbritannia.

I 1995 havnet Oasis i en salgsstrid med Blur, kjent som «the Battle of Britpop», da Oasis ga ut singel «Roll With It» på samme dag som Blur ga ut «Country House». Blur vant, og «Country House» toppet den britiske singellista («Roll With It» kom på 2.-plass), men Oasis fikk på sikt mer suksess enn Blur. Oppfølgeralbumet (What's The Story) Morning Glory?, som kom ut samme år, ble en enorm suksess, med store hiter som «Wonderwall» og «Don't Look Back in Anger». Albumet ble Oasis' mest suksessfulle album, og er den dag i dag det femte mest solgte albumet i Storbritannia. På midten av 1990-tallet var Oasis Storbritannias mest populære rockeband. Bandets tredje album, Be Here Now (1997), var tilknyttet enorme forventninger og solgte i starten svært godt, men forventningene ble ikke innfridd, og albumet ble ikke den suksessen mange hadde forutsett.

Bandet var under ledelse av gitarist/tekstforfatter Noel Gallagher og hans yngre bror, vokalist Liam Gallagher. Bandets framspring nådde nye høyder i 1994, da de i tillegg til musikalsk suksess også ble kjent for sin oppførsel, både på og av scenen. Brødreparet frekventerte ofte i tabloide aviser, med tette reportasjer om tungt alkohol- og narkotikamisbruk. I løpet av sin karriere har bandmedlemmene blitt skiftet ut, og kun de to Gallagher-brødrene står igjen som originale bandmedlemmer.

Oasis ble det klart mest kommersielt kjente britpopbandet. Til tross for nedgang i popularitet etter Be Here Now, forble Oasis et av Storbritannias mest suksessfulle band utover 2000-tallet. Populariteten til bandet varte mye lenger enn populariteten til musikksjangeren britpop. De fleste samtidige britpopband ble enten oppløst før Oasis (Suede, The Verve), forsvant fra rampelyset (Pulp), eller utviklet seg dramatisk (Blur, Radiohead), men Oasis holdt på stilen sin og forble en suksess fram til bandet ble oppløst i 2009.

Fredag 28. august 2009 annonserte Noel Gallagher at han sluttet i bandet, etter en slåsskamp med sin bror Liam før en planlagt konsert i Paris.[2] De gjenværende medlemmene i bandet fortsatte under navnet Beady Eye, som ble oppløst i 2014.

Konserter i Norge[rediger | rediger kilde]

Oasis har spilt i Norge fire ganger:

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Oasis under konsert ved Shoreline Amphitheatre i Mountain View, California den 11. september 2005.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Vokalisten Liam Gallagher

Oasis har flere ganger skiftet bandmedlemmer.

 • Vokal
 • Leadgitar og Backupvokal
 • Bass
  • Paul «Guigsy» McGuigan (1991–1999)
  • Andy Bell (1999–)
 • Rytmegitar
  • Paul «Bonehead» Arthurs (1991–1999)
  • Colin «Gem» Archer (1999–)
 • Trommer
  • Tony McCarrol (1991–1995)
  • Alan White (1995–2004)
  • Zak Starkey (2004–2008)
  • Chris Sharrock (2008–)
 • Under produksjonen av (Whats The Story) Morning Glory? ble Tony McCarrol byttet ut med Alan White.
 • Paul MacGuigan og Paul Arthurs forlot bandet før Standing On The Shoulder Of Giants og ble erstattet av Andy Bell (bass) og Gem Archer (gitar).
 • Før innspillingen av det siste albumet, Don't Believe The Truth, forlot Alan White bandet, og Zak Starkey, sønn av Ringo Starr, overtok som trommespiller på albumet. Starkey ble annonsert som den nye offisielle trommeslageren noen dager etter at Don't Believe The Truth ble sluppet. På grunn av hans kontrakt med The Who kunne han ikke offisielt opptas i bandet før albumet ble sluppet, og står dermed oppført som gjestetrommeslager på albumet.
 • Oasisbesetningen med Archer og Bell i stedet for Arthurs og McGuigan blir ofte kalt Oasis Mk. II.


Bandmedlemmer igjennom årene

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]