Abbey Road (gate)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Abbey Road
Abbey Road zebra crossing, London 2007-03-31.jpg
Basisdata

Kart
Abbey Road
51°31′59″N 0°10′43″V

Abbey Road er en gate i London. Selv om det er mange andre gater med samme navn, totalt 20 i London alene, er det denne Abbey Road som The Beatles har gjort berømt, som er den mest kjente.

Veien går nordvest til sørøst gjennom de velstående nordlige boligområdene St John's Wood. Den nordvestlige enden av Abbey Road, NW8, begynner med trafikkrysset Quex Road og West End Lane; den fortsetter sørøst flere kilometer, krysser Belsize Road, Blendheim Terrace og Marlborough Place, og ender i krysset mellom Grove End Road og Garden Road. Den sørlige delen av gata ligger i bydelen City of Westminster og den nordlige i Camden.

I desember 2010 ble krysset gitt grad II i bygningsvernet i Storbritannia av English Heritage.[1]

Berømmelse[rediger | rediger kilde]

The Beatles spilte i løpet av 1960-årene inn mer enn 90% av sine sanger i EMIs Abbey Road Studios, som ligger som et av det første husene i gaten, tett ved en fotgjengerovergang. Adressen er Abbey Road 3. Denne er blitt en yndet turistattraksjon etter at gruppens fire medlemmer lot seg fotografere da de gikk over denne, og brukte fotoet som omslag på sitt album fra 1969 med navnet Abbey Road.

Det finnes et webkamera på plassen, slik at man hele tiden kan følge med på hva som skjer i fotgjengerfeltet. Abbey Road er blitt markert i guiden The Amazing Race 7 som et turistmål.

Den enkleste måten å finne Abbey Road Studios til fots er å ta undergrunnen til stasjonen St. John's Wood. Fra denne er det omtrent hundre meters gange til Abbey Road`s studio. Da vil man lett finne fotgjengerovergangen som The Beatles gikk på. Studioet ligger rett ved på venstre side og er lett å gjenkjenne på grunn av all graffitien på muren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]