Hopp til innhold

Fotgjengerovergang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skilt om gangfelt.
Fotgjengersignal. Rød mann betyr at man ikke skal krysse gangfeltet.
Fotgjengeroverganger i et veikryss.
En mann krysser en fotgjengerovergang i Malmö i 1984.

Fotgjengerovergang eller gangfelt er en del av en vei, oppmerket og ment for fotgjengere som skal krysse veien. I Norge gir oppmerking og skilting fotgjengeren prioritet, mens ferdselen langs veien får vikeplikt. Fotgjengere har vikeplikt for sporvogn, selv om de befinner seg i en fotgjengerovergang når de krysser veien.[1] Syklister har vikeplikt for kjørende, jfr. Trafikkreglene §19.2.[2]

Etter dagens regler er overganger merket med skiltet gående mann som varsel før overgangen og som informasjonsskilt ved overgangen. Noen steder er der egne trafikklys med signaler både til gående og kjørende («Grønn og rød mann»). I tillegg bruker kjørebanen å være merket med brede striper der gående skal krysse.

I de seneste årene er det satt i gang forsøk med andre måter å markere gangfelt på. I kombinasjon med fartshumper har vi fått opphøyde gangfelt. Grunnen er at det skjer en del påkjørsler i gangfelt. I mange tilfeller tenker veimyndighetene at disse kunne vært unngått ved senket hastighet.

I motsetning til mange andre land har norske trafikkregler intet forbud mot å krysse gater og veier utenom oppmerket gangfelt. Slik kryssing skal ikke foregå til fare, hinder eller sjenanse for annen trafikk – det kan medføre reaksjoner fra myndighetene. I andre land er rågjengeri en forseelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]