Liste over kriger Norge har deltatt i

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Denne listen er dessverre ufullstendig. Om du vet mer, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
Krig Part 1 Part 2 Resultat
Andre verdenskrig (1940–1945) Norge Norge
Storbritannia Storbritannia
Frankrike Frankrike
Sovjetunionen Sovjetunionen
USA USA med flere
Det tredje riket Det tredje riket
Flag of Nasjonal Samling.png Kollaboratører
Den italienske sosialistrepublikkens flagg Italia
Japan Japan med flere
Seier
  • Tyskland og Italia okkuperes av de allierte
  • Frigjøring av alle områder okkupert av Aksemaktene
Kongokrisen
(1960–1965)
FN ONUC
Kongos flagg Kongo
Katangas flagg Katanga
Sør-Kasaïs flagg Sør-Kasaï
Seier
  • Separatistopprør slått ned
Gulfkrigen
(1990–1991)
FN-flagget FN
Kuwait Kuwait
Irak Irak Seier
  • Frigjøring av Kuwait
Intervensjonen i Bosnia
(1994–1995)
NATO NATO
Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia
Republika Srpska Republika Srpska
Seier
Kosovokrigen
(1998–1999)
NATO NATO
UCK KLA.png UÇK
Serbia og Montenegro FR Jugoslavia Seier
  • Serbisk tilbaketrekning[1]
Krigen i Afghanistan
(2001–)
ISAF ISAF
Afghanistan Afghanistan
Taliban Taliban
Al-Qaeda Al-Qaida
Pågår
  • Taliban-regjering styrtet
Borgerkrigen i Libya
(2011)
NATO NATO
Libyas flagg Overgangsrådet
Libya Libya Seier
  • Regimeskifte i Libya

Tidligere kriger[rediger | rediger kilde]

Krig Part 1 Part 2 Resultat
Kongeriket Norge
Slaget i Hafrsfjord (872) Harald Hårfagre flere småkonger Harald Hårfagre vant
Slaget ved Svolder (1000) Norge Sverige, Danmark Tap
Første norsk-svenske krig
(1063)
Norges kongeflagg Norge Sverige Seier
Det norske korstog (1107–1110) Norges kongeflagg Norge

Kongeriket Jerusalem Kongeriket Jerusalem
Republikken Venezias flagg Republikken Venezia

Historisk marokkansk flagg Almoravidene

Fatimids flagg Fatimid-kalifatet

Seier
Borgerkrigstiden
(1130–1240)
Harald Gille
Sigurd Munn
Inge Krokrygg
Birkebeinerne
Øystein Øysteinsson Møyla
Sverre Sigurdsson
Håkon III Sverresson
Inge Bårdsson
Håkon Håkonsson
Magnus Blinde
Sigurd Slembe
Øystein Haraldsson
Magnus Erlingsson
Kuvlungene
Jon Kuvlung
Baglerne
Inge Magnusson
Erling Steinvegg
Filippus Simonsson
Ribbungene
Øyskjeggene
Sigurd Magnusson
Skule Bårdsson
Vårbelgene
Seier til Birkebeinerne
Den skotsk-norske krigen (1261–1264) Norges kongeflagg Norge Skottland Skottland Uavgjort
De fredløses krig
(1288–1295)
Norges kongeflagg Norge
Fredløse adelige fra Danmark
Danmark Seier
Den svenske brødrestriden
(1304–1310)
Norges kongeflagg Norge
Hertugene Erik og Valdemar
Danmark
Svenskekonge Birger Magnusson
Tap
Kalmarunionen
Krigen om Slesvig
(1410–1435)
Kalmarunionens flagg Kalmarunionen Huset Schauenburg i Holstein
Hansaforbundet
Tap
Danmark-Norge
Den nordiske syvårskrig
(1563–1570)
Danmark Danmark-Norge

Kong Sigismund III Vasas banner Polen-Litauen
Lübecks flagg Lübeck

Sverige Sverige Status quo ante bellum
Kalmarkrigen
(1611–1613)
Danmark Danmark-Norge Sverige Sverige Seier
Keiserkrigen
(1625–1629)
Danmark Danmark-Norge
Sverige Sverige
Det hellige romerske riket av den tyske nasjons flagg Tysk-Romerske riket
Den katolske ligas flagg Den katolske ligaen
Tap
Feiden mellom Danmark-Norge og Hamburg
(1630–1643)
Danmark Danmark-Norge Hamburgs flagg Hamburg Seier
Hannibalfeiden
(1643–1645)
Danmark Danmark-Norge
Det hellige romerske riket av den tyske nasjons flagg Tysk-romerske riket
Sverige Sverige
De forente nederlandenes flagg Nederland (leieflåte)
Tap
Krabbefeiden
(1657–1658)
Danmark Danmark-Norge Sverige Sverige Tap
Bjelkefeiden
(1658–1660)
Danmark Danmark-Norge
De forente nederlandenes flagg Nederland
Det hellige romerske riket av den tyske nasjons flagg Tysk-romerske riket
Kong Sigismund III Vasas banner Polen-Litauen
Brandenburgs flagg Brandenburg
Sverige Sverige Seier
Den skånske krig
(1675–1679)
Danmark Danmark-Norge

Brandenburgs flagg Brandenburg
Det hellige romerske riket av den tyske nasjons flagg Tysk-romerske riket
De forente nederlandene Nederland
Spanias koloniflagg Spania
Lüneburgs våpen Lüneburg
Münsters våpen Münster

Sveriges flagg Sverige

Den franske kongefamiliens flagg Frankrike

Status quo ante bellum
Den store nordiske krig
(1700–1721)
Tsar-Russlands flagg Tsar-Russland

Danmark Danmark-Norge
Sachsens flagg Sachsen
Preussens flagg Preussen
Hannovers våpen Hannover

Sverige Sverige

Det osmanske rikets flagg Det osmanske riket
Kong Sigismund III Vasas banner Polen-Litauen
Kosakkflagg Zaporizjzjiske kosakker
Piratflagg Madagaskarpiratene

Seier
Krigen mellom Danmark-Norge og Alger
(1770–1772)
Danmark Danmark-Norge Det osmanske rikets flagg Deyen av Alger Tap
Tyttebærkrigen
(1788)
Danmark Danmark-Norge
Tsar-Russlands flagg Tsar-Russland
Sverige Sverige Status quo ante bellum
Napoleonskrigene
(1800–1815)
Frankrike Frankrike
Nederland Nederland
Kongedømmet Italias flagg Kongedømmet Italia
Kongedømmet Napolis flagg Kongedømmet Napoli
Polens flagg Hertugdømmet Warszawa
Bayerns flagg Kongedømmet Bayern
Kongedømmen Sachsens flagg Kongedømmet Saksen
Danmark Danmark-Norge
Portugals flagg Kongedømmet Portugal
Preussens flagg Preussen
Russland Det russiske keiserdømmet
Kongedømmet Sicilias flagg Kongedømmet Sicilia
Kongedømmet Sardinias flagg Kongedømmet Sardinia
Spanias flagg Spania
Sverige Sverige
Storbritannia Storbritannia
Habsburgs flagg Keiserdømmet Østerrike
Tap
Englandskrigene
(1801–1814)
Danmark Danmark-Norge
Frankrike Frankrike
Spanias flagg Spania
Storbritannia Storbritannia
Sverige Sverige
Tap
Krigen med Sverige 1808-1809
(1808–1809)
Danmark Danmark-Norge Sverige Sverige
Storbritannia Storbritannia
Seier
Selvstendighet i 1814
Krigen med Sverige 1814
(1814)
Norge Norge Sverige Sverige Uavgjort

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pågående sporadisk etnisk konflikt. Kosovo erklærte sin uavhengighet i 2008.