Liste over USAs utenriksministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Seglet til Amerikas forente staters utenriksdepartement

Liste over USAs utenriksministere er en liste over ministrene (Secretaries of State) for USAs utenriksdepartement. Ministeren er en del av USAs regjering, og utnevnes av USAs president med godkjenning av Senatet. Som det av kabinettmedlemmene med høyest rang er utenriksministeren nr. 4 til å etterfølge presidenten etter visepresidenten, speaker i Representantenes hus i USA og president pro tempore i USAs senat.

Forløperen til utenriksminister-embedet var USAs minister for utenriksanliggender, som ble opprettet den 10. august 1781. Etter at USAs grunnlov trådte i kraft, ble dette embedet erstattet av USAs utenriksminister den 15. september 1789.

USA har hatt 68 utenriksministre siden embedet ble opprettet. I tillegg har en rekke fungerende utenriksministre vært utnevnt i interimperioder mellom to utenriksministre. Disse er i denne artikkelen nevnt i fotnoter.

Den 68. og nåværende utenriksministeren er den tidligere senatoren John Kerry.


# Navn Bilde Stat Tjenestetid Tjenestegjort under Parti
Innsatt Forlot stillingen
1 Thomas Jefferson[1]
(1743–1826)
Thomas Jefferson Virginia 22. mars 1790 31. desember 1793 George Washington Demokrat-
republikaner
2 Edmund Randolph
(1753–1813)
Edmund Randolph Virginia 2. januar 1794 20. august 1795 Føderalist
3 Timothy Pickering[2]
(1745–1829)
Timothy Pickering Massachusetts 20. august 1795
(fungerende)
10. desember 1795 George Washington,
John Adams
10. desember 1795 12. mai 1800
4 John Marshall
(1755–1835)
John Marshall Virginia 13. juni 1800 4. mars 1801 John Adams
5 James Madison[3]
(1751–1836)
James Madison Virginia 2. mai 1801 3. mars 1809 Thomas Jefferson Demokrat-
republikaner
6 Robert Smith
(1757–1842)
Robert Smith Maryland 6. mars 1809 1. april 1811 James Madison
7 James Monroe
(1758–1831)
James Monroe Virginia 2. april 1811 30. september 1814
30. september 1814
(fungerende)
28. februar 1815
28. februar 1815 3. mars 1817
8 John Quincy Adams[4]
(1767–1848)
John Quincy Adams Massachusetts 22. september 1817 3. mars 1825 James Monroe
9 Henry Clay[5]
(1777–1852)
Henry Clay Kentucky 7. mars 1825 3. mars 1829 John Quincy Adams Demokrat-
republikaner og
Nasjonal-republikaner
10 Martin Van Buren[6]
(1782–1862)
Martin Van Buren New York 28. mars 1829 23. mai 1831 Andrew Jackson Demokrat-
republikaner og
Demokrat
11 Edward Livingston
(1764–1836)
Edward Livingston Louisiana 24. mai 1831 29. mai 1833 Demokrat-
republikaner
12 Louis McLane
(1786–1857)
Louis McLane Delaware 29. mai 1833 30. juni 1834 Demokrat
13 John Forsyth
(1780–1841)
John Forsyth Georgia 1. juli 1834 3. mars 1841 Andrew Jackson,
Martin Van Buren
14 Daniel Webster[7]
(1782–1852)
Daniel Webster Massachusetts 6. mars 1841 8. mai 1843 William Harrison,
John Tyler
Whig Party
15 Abel P. Upshur[8]
(1790–1844)
Abel P. Upshur Virginia 24. juni 1843
(fungerende)
23. juli 1843 John Tyler
24. juli 1843 28. februar 1844
16 John C. Calhoun
(1782–1850)
John C. Calhoun Sør-Carolina 1. april 1844 10. mars 1845 John Tyler[9] Demokrat-
republikaner og
Demokrat
17 James Buchanan
(1791–1868)
James Buchanan Pennsylvania 10. mars 1845 7. mars 1849 James Knox Polk[9] Demokrat
18 John M. Clayton
(1796–1856)
John M. Clayton Delaware 8. mars 1849 22. juli 1850 Zachary Taylor,
Millard Fillmore
Whig Party
19 Daniel Webster[10]
(1782–1852)
Daniel Webster Massachusetts 23. juli 1850 24. oktober 1852 Millard Fillmore
20 Edward Everett
(1794–1865)
Edward Everett Massachusetts 6. november 1852 3. mars 1853
21 William L. Marcy[11]
(1786–1857)
William L. Marcy New York 7. mars 1853 6. mars 1857 Franklin Pierce[9] Demokrat
22 Lewis Cass[12]
(1782–1866)
Lewis Cass Michigan 6. mars 1857 14. desember 1860 James Buchanan
23 Jeremiah S. Black
(1810–1883)
Jermiah S. Black Pennsylvania 17. desember 1860 5. mars 1861 James Buchanan[9]
24 William H. Seward
(1801–1872)
William M. Seward New York 5. mars 1861 4. mars 1869 Abraham Lincoln,
Andrew Johnson
Republikaner
25 Elihu B. Washburne
(1816–1887)
Elihu B. Washburne Illinois 5. mars 1869 16. mars 1869 Ulysses Grant
26 Hamilton Fish
(1808–1893)
Hamilton Fish New York 17. mars 1869 12. mars 1877 Ulysses Grant[9]
27 William M. Evarts
(1818–1901)
William M. Evarts New York 12. mars 1877 7. mars 1881 Rutherford Hayes[9]
28 James G. Blaine
(1830–1893)
James G. Blaine Maine 7. mars 1881 19. desember 1881 James Garfield,
Chester A. Arthur
29 Frederick T. Frelinghuysen
(1817–1885)
Frederick T. Frelinghuysen New Jersey 19. desember 1881 6. mars 1885 Chester Arthur[9]
30 Thomas F. Bayard sr.
(1828–1898)
Thomas F. Bayard Delaware 7. mars 1885 6. mars 1889 Grover Cleveland[9] Demokrat
31 James G. Blaine
(1830–1893)
James G. Blaine Maine 7. mars 1889 4. juni 1892 Benjamin Harrison Republikaner
32 John W. Foster[13]
(1836–1917)
John W. Foster Indiana 29. juni 1892 23. februar 1893
33 Walter Q. Gresham[14]
(1832–1895)
Walter Q. Gresham Illinois 7. mars 1893 28. mai 1895 Grover Cleveland
34 Richard Olney
(1835–1917)
Richard Olney Massachusetts 10. juni 1895 5. mars 1897 Grover Cleveland[9] Demokrat
35 John Sherman
(1823–1900)
John Sherman Ohio 6. mars 1897 27. april 1898 William McKinley Republikaner
36 William R. Day[15]
(1849–1923)
William R. Day Ohio 28. april 1898 16. september 1898
37 John Hay
(1838–1905)
John Hay District of Columbia 30. september 1898 1. juli 1905 William McKinley,
Theodore Roosevelt
38 Elihu Root[16]
(1845–1937)
Elihu Root New York 19. juli 1905 27. januar 1909 Theodore Roosevelt
39 Robert Bacon
(1860–1919)
Robert Bacon New York 27. januar 1909 5. mars 1909 Theodore Roosevelt[9]
40 Philander C. Knox
(1853–1921)
Philander C. Knox Pennsylvania 6. mars 1909 5. mars 1913 William Taft[9]
41 William Jennings Bryan
(1860–1925)
William Jennings Bryan Nebraska 5. mars 1913 9. juni 1915 Woodrow Wilson Demokrat
42 Robert Lansing[17]
(1864–1928)
Robert Lansing New York 9. juni 1915
(fungerende)
23. juni 1915
24. juni 1915 13. februar 1920
43 Bainbridge Colby
(1869–1950)
Bainbridge Colby New York 23. mars 1920 4. mars 1921
44 Charles Evans Hughes
(1862–1948)
Charles Evans Hughes New York 5. mars 1921 4. mars 1925 Warren Harding,
Calvin Coolidge
Republikaner
45 Frank B. Kellogg
(1856–1937)
Frank B. Kellogg Minnesota 5. mars 1925 28. mars 1929 Calvin Coolidge,
Herbert Hoover
Demokrat
46 Henry L. Stimson
(1867–1950)
Henry L. Stimson New York 28. mars 1929 4. mars 1933 Herbert Hoover Republikaner
47 Cordell Hull
(1871–1955)
Cordell Hull Tennessee 4. mars 1933 30. november 1944 Franklin Roosevelt Demokrat
48 Edward Stettinius jr.
(1900–1949)
Edward Stettinius, Jr. Virginia 1. desember 1944 27. juni 1945 Franklin Roosevelt,
Harry S. Truman
49 James F. Byrnes[18]
(1882–1972)
James F. Byrnes Sør-Carolina 3. juli 1945 21. januar 1947 Harry S. Truman
50 George Marshall
(1880–1959)
George Marshall Pennsylvania 21. januar 1947 20. januar 1949
51 Dean Acheson
(1893–1971)
Dean Acheson Maryland 21. januar 1949 20. januar 1953
52 John Foster Dulles[19]
(1888–1959)
John Foster Dulles New York 21. januar 1953 22. april 1959 Dwight Eisenhower Republikaner
53 Christian Herter
(1895–1966)
Christian Herter Massachusetts 22. april 1959 20. januar 1961
54 Dean Rusk[20]
(1909–1994)
Dean Rusk New York 21. januar 1961 20. januar 1969 John F. Kennedy,
Lyndon B. Johnson
Demokrat
55 William P. Rogers[21]
(1913–2001)
William P. Rogers Maryland 22. januar 1969 3. september 1973 Richard Nixon Republikaner
56 Henry Kissinger
(1923–)
Henry Kissinger District of Columbia 22. september 1973 20. januar 1977 Richard Nixon,
Gerald Ford
57 Cyrus Vance[22]
(1917–2002)
Cyrus Vance New York 23. januar 1977 28. april 1980 Jimmy Carter Demokrat
58 Edmund Muskie
(1914–1996)
Edmund Muskie Maine 8. mai 1980 20. januar 1981
59 Alexander Haig[23]
(1924–2010)
Alexander Haig Connecticut 22. januar 1981 5. juli 1982 Ronald Reagan Republikaner
60 George P. Shultz[24]
(1920–)
Georg P. Shultz California 16. juli 1982 20. januar 1989
61 James Baker
(1930–)
James Baker Texas 25. januar 1989 23. august 1992 George H. W. Bush
62 Lawrence Eagleburger
(1930–2011)
Lawrence Eagleburger Florida 23.august 1992
(fungerende)
8. desember 1992
8. desember 1992 19. januar 1993
63 Warren Christopher[25]
(1925–2011)
Warren Christopher California 20. januar 1993 17. januar 1997 Bill Clinton Demokrat
64 Madeleine Albright
(1937–)
Madeline Albright District of Columbia 23. januar 1997 19. januar 2001
65 Colin Powell
(1937–)
Colin Powell Virginia 20. januar 2001 26. januar 2005 George W. Bush Republikaner
66 Condoleezza Rice
(1954–)
Condolezza Rice California 26. januar 2005 20. januar 2009
67 Hillary Clinton[26]
(1947–)
Condolezza Rice Illinois 21. januar 2009 1. februar 2013 Barack Obama Demokrat
68 John Kerry
(1943–)
John Kerry Massachusetts 1. februar 2013 sittende
  1. ^ John Jay var fungerende utenriksminister 26. september 1789–22. mars 1790
  2. ^ Charles Lee fungerte 13. mai–5. juni 1800
  3. ^ Levi Lincoln sr. fungerte 5. mars–1.mai 1801
  4. ^ John Graham fungerte 4. mars–9. mars 1817, etterfulgt av Richard Rush 10. mars–22. september 1817.
  5. ^ Daniel Brent fungerte 4. mars–7. mars 1825
  6. ^ James Alexander Hamilton fungerte 4.mars–27. mars 1829
  7. ^ Jacob L. Martin fungerte 4.mars–5. mars 1841
  8. ^ Hugh S. Legaré fungerte 9. mai–20. juni 1843 og William S. Derrick 21. juni–23. juni 1843. John Nelson fungerte 29. februar–31. mars 1844
  9. ^ a b c d e f g h i j k I tillegg til den nevnte presidenten tjenestegjorde denne utenriksministeren for en kort periode (8 dager eller mindre) under presidentens etterfølger inntil avløsningen kunne bli utnevnt og godkjent.
  10. ^ Charles Magill Conrad fungerte 25. oktober–5. november 1852
  11. ^ William Hunter fungerte 4. mars–7. mars 1853
  12. ^ William Hunter fungerte 15. desember–16. desember 1860
  13. ^ William F. Wharton fungerte 4. juni–29. juni 1892 og 24. februar–6. mars 1893
  14. ^ Edwin F. Uhl fungerte 28. mai–9. juni 1895
  15. ^ Alvey Augustus Adee fungerte 17. september – 29. september 1898
  16. ^ Francis B. Loomis fungerte 1. juli – 18. juli 1905
  17. ^ Frank Polk fungerte 14. februar– 12. mars 1920
  18. ^ Joseph Grew fungerte 28. juni – 3. juli 1945
  19. ^ Harrison F. Matthews fungerte 20. januar – 21. januar 1953
  20. ^ Livingston T. Merchant fungerte 20. januar – 21. januar 1961
  21. ^ Charles E. Bohlen fungerte 20. januar – 22. januar 1969 og Kenneth Rush 3. september – 22. september 1973
  22. ^ Philip Habib fungerte 20. januar – 23. januar 1977. Warren Christopher fungerte 28. april – 2. mai 1980, David Newsom 2. mai – 3. mai 1980, Richard N. Cooper 3. mai 1980, David Newsom 3. mai – 4. mai 1980 og Warren Christopher 4. mai – 8. mai 1980
  23. ^ Walter J. Stoessel fungerte 5. juli – 16. juli 1982
  24. ^ Michael Armacost fungerte 20. januar – 25. januar 1989
  25. ^ Arnold Kanter og deretter Frank G. Wisner fungerte den 20. januar 1993
  26. ^ William Joseph Burns fungerte 20. januar – 21. januar 2009

Nålevende tidligere utenriksministre[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]