Liste over USAs presidenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Seal Of The President Of The United States Of America.svg
Se også: USAs president

En liste over USAs presidenter siden konstitusjonen trådte i kraft i 1789. Listen viser også deres regjeringstid, parti og visepresidenter. Fargene symboliserer partiet de tilhørte.

Nummereringen viser hvilket nummer i rekken de var som presidenter, og det gjøres ikke forskjell på om de satt en eller to perioder. Unntaket er Grover Cleveland, som satt i to perioder, men ikke på rad. Han telles derfor som USAs 22. og 24. president.

Fram til det 20. grunnlovstillegget ble vedtatt 23. januar 1933 trådte den nye presidenten inn i stillingen 4. mars. Etter dette tillegget ble datoen satt til 20. januar, og den første presidenten som ble tatt i ed på denne datoen var Franklin D. Roosevelt da han begynte sin andre termin som president i 1937.


# President Bilde Innsatt Forlot stillingen Parti Visepresident Termin
1 George Washington
(1732–1799)
Portrait of George Washington.jpeg 30. april 1789 4. mars 1797 Partiuavhengig John Adams
(1735–1826)
1
2
2 John Adams
(1735–1826)
Johnadamsvp.flipped.jpg 4. mars 1797 4. mars 1801 Føderalistpartiet Thomas Jefferson
(1743–1826)
3
3 Thomas Jefferson
(1743–1826)
Thomas Jefferson by Rembrandt Peale, 1800.jpg 4. mars 1801 4. mars 1809 Det demokratisk-
republikanske parti

Aaron Burr
(1756–1836)

4
George Clinton[1]
(1739–1812)
5
4 James Madison
(1751–1836)
James Madison.jpg 4. mars 1809 4. mars 1817 6
Elbridge Gerry[1]
(1744–1814)
7
5 James Monroe
(1758–1831)
Jamesmonroe-npgallery.jpg 4. mars 1817 4. mars 1825 Daniel Tompkins
(1774–1825)
8
9
6 John Quincy Adams
(1767–1848)
John Quincy Adams.jpg 4. mars 1825 4. mars 1829 John Calhoun[2]
(1782–1850)
10
7 Andrew Jackson
(1767–1845)
Andrew jackson head.jpg 4. mars 1829 4. mars 1837 Demokrat 11
Martin Van Buren
(1782–1862)
12
8 Martin Van Buren
(1782–1862)
Martin Van Buren.jpg 4. mars 1837 4. mars 1841 Richard Johnson
(1780–1850)
13
9 William H. Harrison
(1773–1841)
William Henry Harrison by James Reid Lambdin, 1835.jpg 4. mars 1841 4. april 1841[1] Whig John Tyler
(1790–1862)
14
10 John Tyler
(1790–1862)
John Tyler.jpg 4. april 1841 4. mars 1845
11 James Knox Polk
(1795–1849)
Polkpolk.jpg 4. mars 1845 4. mars 1849 Demokrat George Dallas
(1792–1864)
15
12 Zachary Taylor
(1784–1850)
Zachary Taylor.jpeg 4. mars 1849 9. juli 1850[1] Whig Millard Fillmore
(1800–1874)
16
13 Millard Fillmore
(1800–1874)
Millard Fillmore.jpg 9. juli 1850 4. mars 1853 .
14 Franklin Pierce
(1804–1869)
Franklin Pierce.jpg 4. mars 1853 4. mars 1857 Demokrat William King[1]
(1786–1853)
17
15 James Buchanan
(1791–1868)
James Buchanan.jpg 4. mars 1857 4. mars 1861 John Breckinridge
(1821–1875)
18
16 Abraham Lincoln
(1809–1865)
Abraham Lincoln head on shoulders photo portrait.jpg 4. mars 1861 15. april 1865[3] Republikaner
National Union

Hannibal Hamlin
(1809–1891)
19
Andrew Johnson
(1808–1871)
20
17 Andrew Johnson
(1808–1871)
Andrew johnson2.jpg 15. april 1865 4. mars 1869 Demokrat
National Union
18 Ulysses S. Grant
(1822–1885)
Ulysses Grant 1870-1880.jpg 4. mars 1869 4. mars 1877 Republikaner
Schuyler Colfax
(1823–1885)
21
Henry Wilson
(1812–1875)[1]
22
19 Rutherford B. Hayes
(1822–1893)
President Rutherford Hayes 1870 - 1880.jpg 4. mars 1877 4. mars 1881 William Wheeler
(1819–1887)
23
20 James Garfield
(1831–1881)
James Abram Garfield, photo portrait seated.jpg 4. mars 1881 19. september 1881[3] Chester A. Arthur
(1829–1886)
24
21 Chester A. Arthur
(1829–1886)
Chester Alan Arthur.jpg 19. september 1881 4. mars 1885
22 Grover Cleveland
(1837–1908)
President Grover Cleveland.jpg 4. mars 1885 4. mars 1889 Demokrat Thomas Hendricks[1]
(1819–1885)
25
23 Benjamin Harrison
(1833–1901)
Benjamin Harrison, head and shoulders bw photo, 1896.jpg 4. mars 1889 4. mars 1893 Republikaner Levi Morton
(1824–1920)
26
24 Grover Cleveland
(1837–1908)
(andre termin)
President Grover Cleveland.jpg 4. mars 1893 4. mars 1897 Demokrat Adlai E. Stevenson
(1835–1914)
27
25 William McKinley
(1843–1901)
Mckinley.jpg 4. mars 1897 14. september 1901[3] Republikaner
Garret Hobart[1]
(1844–1899)
28
Theodore Roosevelt
(1858–1919)
29
26 Theodore Roosevelt
(1858–1919)
TheoRoosevelt.jpg 14. september 1901 4. mars 1909
.
Charles Fairbanks
(1852–1918)
30
27 William H. Taft
(1857–1930)
William Howard Taft, Bain bw photo portrait, 1908.jpg 4. mars 1909 4. mars 1913 James Sherman[1]
(1855–1912)
31
28 Woodrow Wilson
(1856–1924)
President Woodrow Wilson portrait December 2 1912.jpg 4. mars 1913 4. mars 1921 Demokrat Thomas Marshall
(1854–1925)
32
33
29 Warren G. Harding
(1865–1923)
Warren G Harding portrait as senator June 1920.jpg 4. mars 1921 2. august 1923[1] Republikaner Calvin Coolidge
(1872–1933)
34
30 Calvin Coolidge
(1872–1933)
Calvin Coolidge photo portrait head and shoulders.jpg 2. august 1923 4. mars 1929
.

Charles Dawes
(1865–1951)
35
31 Herbert Hoover
(1874–1964)
HerbertHoover.jpg 4. mars 1929 4. mars 1933 Charles Curtis
(1860–1936)
36
32 Franklin D. Roosevelt
(1882–1945)
FDR in 1933.jpg 4. mars 1933 12. april 1945[1] Demokrat John Garner
(1868–1967)
37
38
Henry Wallace
(1888–1965)
39
Harry S. Truman
(1884–1972)
40
33 Harry S. Truman
(1884–1972)
Harry S. Truman.jpg 12. april 1945 20. januar 1953 .
Alben Barkley
(1877–1956)
41
34 Dwight D. Eisenhower
(1890–1969)
Eisenhower official.jpg 20. januar 1953 20. januar 1961 Republikaner Richard Nixon
(1913–1994)
42
43
35 John F. Kennedy
(1917–1963)
John F. Kennedy, White House color photo portrait.jpg 20. januar 1961 22. november 1963[3] Demokrat Lyndon B. Johnson
(1908–1973)
44
36 Lyndon B. Johnson
(1908–1973)
Lbj2.jpg 22. november 1963 20. januar 1969 .
Hubert Humphrey
(1911–1978)
45
37 Richard Nixon
(1913–1994)
Nixon 30-0316a.jpg 20. januar 1969 9. august 1974[2] Republikaner Spiro Agnew
(1918–1996)
46
Spiro Agnew[2]

Gerald Ford
(1913–2006)
47
38 Gerald Ford
(1913–2006)
Gerald Ford.jpg 9. august 1974 20. januar 1977
Nelson Rockefeller
(1908–1979)
39 Jimmy Carter
(1924–)
Jimmy Carter.jpg 20. januar 1977 20. januar 1981 Demokrat Walter Mondale
(1928–)
48
40 Ronald Reagan
(1911–2004)
Official Portrait of President Reagan 1981.jpg 20. januar 1981 20. januar 1989 Republikaner George H.W. Bush
(1924–)
49
50
41 George H.W. Bush
(1924–)
George H. W. Bush, President of the United States, 1989 official portrait.jpg 20. januar 1989 20. januar 1993 Dan Quayle
(1947–)
51
42 Bill Clinton
(1946–)
Bill Clinton.jpg 20. januar 1993 20. januar 2001 Demokrat Al Gore
(1948–)
52
53
43 George W. Bush
(1946–)
George-W-Bush.jpeg 20. januar 2001 20. januar 2009 Republikaner Dick Cheney
(1941–)
54
55
44 Barack Obama
(1961–)
Official portrait of Barack Obama.jpg 20. januar 2009 sittende Demokrat Joe Biden
(1942–)
56
57
  1. ^ a b c d e f g h i j k Døde en naturlig død mens han hadde vervet.
  2. ^ a b c Trakk seg fra stillingen.
  3. ^ a b c d Myrdet.

Amerikanske presidenter som er blitt drept[rediger | rediger kilde]

Fire av USAs presidenter har omkommet ved attentater:

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]