Jungel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jungel i Box Log Falls, Lamington Nasjonalpark, Queensland, Australia.

En jungel er en tett skog i et varmt klima, slik som tropisk regnskog. Navnet stammer fra sanskrit jangala. Rundt 6% av jordens landmasse klassifiseres som jungel. Jungler er viktige for å bevare jordens økosystem; rundt 57 % av alle artene på jorden lever i jungler.

Ordet jungel brukes bl.a. i mange språk på det indiske subkontinent, og betegner en tropisk regnskog eller en sumpskog. Ikke alle skoger som blir kalt jungler er regnskoger; mange vil bruke ordet jungel om skogene i det nordlige Thailand eller det sydlige Guangdong i Kina, som i vitenskapelig forstand betegnes som monsunskoger og ikke som regnskoger.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «jungel» stammer fra sanskrit-ordet Jangla (sanskrit: जङ्गल), som betyr ubrukt land. Selv om sanskritordet refererer til tørt land, har det vært antydet at en engelsk-indisk tolkning førte til dens bibetydning som et tett «flettet område»,[1] mens andre har hevdet at det er et begrep på urdu som refererer til skog.[2] Begrepet er utbredt i mange språk på det indiske subkontinent, og det iranske platået, der det vanligvis brukes til å referere til plantevekst som erstatter urskog eller til tropisk regnskog som tar over udyrkede eller forlatte områder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Francis Zimmermann (1999). The jungle and the aroma of meats: an ecological theme in Hindu medicine. Volume 4. Motilal Banarsidass. ISBN 81-208-1618-8
  2. ^ Dove, Michael R. (1992). "The Dialectical History of 'Jungle' in Pakistan: An Examination of the Relationship between Nature and Culture". Journal of Anthropological Research. 48 (3): 231–253.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]