De dødes dag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«La Catrina», en av de mest berømte figurene på De dødes dag.

De dødes dag (spansk: Día de Muertos) er en meksikansk feiring som finner sted den 1. og 2. november. Dagens feiring er en blanding av prekolumbiansk kulturer og de katolske alle sjelers dag og allehelgensdag.[1][2]

Det er en festdag både i Mexico, Spania og Sentral-Amerika samt store deler av USA hvor det befinner seg mange meksikanere og sentralamerikanere.

Opprinnelsen for feiringen av de dødes dag i Mexico kommer fra før de spanske conquistadorene ankom kontinentet. Det er registrert feiringer fra aztekere, mayaere, purépechaer, nahuaer og totonakere. Tegn tyder på at feiringene har foregått i flere tusen år. Tidligere var det vanlig å beholde hodeskaller som trofeer og vise dem frem under ritualer som symboliserte døden og gjenfødelsen.

Før den spanske erobringen, ble feiringen utført i juni og juli. Etter at katolisismen fikk innpass, ble feiringen flyttet til oktober/november slik at det passet sammen med alle sjelers dag.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dia de los Muertos - De dødes dag i Mexico - Kulturhistorisk museum». www.khm.uio.no. Arkivert fra originalen 10. oktober 2016. Besøkt 9. oktober 2016. 
  2. ^ Iaccino, Ludovica (29. oktober 2014). «Halloween 2014: How Mexican People Celebrate the Day of the Dead». International Business Times UK. Besøkt 9. oktober 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]