Diablo (videospill)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Diablo
UtviklerBlizzard Entertainment
UtgiverBlizzard Entertainment
DistributørGOG.com
DesignerDavid Brevik
KomponistMatt Uelmen
Siste versjon1.09
PlattformWindows, Macintosh, PlayStation
UtgivelseJanuar 1997 (Europa)
30. november 1996 (USA)
SjangerAction-rollespill
ModusEnspiller, flerspiller
FormatCD-ROM
Nettstedus.blizzard.com/en-us/games/legacy/
Del av serien Diablo

Diablo er et action-rollespill utviklet og utgitt av Blizzard Entertainment til PC og Macintosh i 1996. Det er det første spillet i Diablo-serien.

Spillets gang[rediger | rediger kilde]

I Diablo styrer spilleren en figur rundt i en underjordisk verden med fiendtlige skjeletter, demoner og andre monstre. Spilleren skal også plukke forskjellige skatter og saker, som spilleren kan bruke selv eller selge for å kjøpe annet utstyr. Spillopplevelsen er inspirert av eldre roguelike-spillene fra 1980-årene.

Spilleren befinner seg ofte i Tristram, en dyster by som har en katedral bygd over et munkekloster. Spillerens oppgave er å utforske labyrinten under katedralen og beseire demonen Diablo. Spillets fortelling er en inspirert av «kampen mellom himmel og helvete», der byen er senter for kampen.[trenger referanse][bør utdypes]

Spillerfigur[rediger | rediger kilde]

Spillet bygger på et system med figurklasser, der hver klasse har spesielle egenskaper. Diablo har følgende klasser:

  • «Warrior», som er skapt for nærkamp, og som er kjent for sin styrke.
  • «Rogue», som er skapt for skarpskyting, men kan fungere med flere våpen og egenskaper.
  • «Sorcerer», en magiker som mangler fysisk styrke, men som kan lære sterkere magi enn de andre klassene.

Spillerfigurklassen «monk» ble lagt til med utvidelsespakken Diablo: Hellfire, som er en klasse som også egner seg til nærkamp. To andre klasser, «bard» og «barbarian», er uferdige klasser som spilleren kan få tilgang til ved bruk av juksekoder i Diablo: Hellfire.

Ettersom spilleren beseirer monstre, mottas erfaringspoeng (engelsk: experience points) som kan brukes til å forsterke figurens evner og egenskaper. Karakterens nivå (engelsk: level) stiger i samsvar med erfaringspoengene, der høyeste nivå er 50.

Verdenen[rediger | rediger kilde]

Spillet består av blant annet av byen Tristram der spilleren ikke kan slåss, men heller kjøpe, selge og identifisere utstyr, i tillegg til å snakke med og skaffe seg informasjon fra byens innbyggere. Labyrinten under katedralen består av delene the church, the catacombs, the caves, og hell. Etterhvert som spilleren beveger seg lengre og lengre nedover i labyrintens etasjer, blir monstrene sterkere, større og vanskeligere, men gir også større avkastning i erfaringspoeng.

Hemmeligheter og skjulte filer[rediger | rediger kilde]

Som en hel rekke andre videospill har Diablo mange filer på CD-en som ikke dukker opp i spillet. Noen av dem er magier som ikke er i den utgitte versjonen av spillet. Magiene som ikke ble brukt er Invisibility (ikonet ble senere brukt for Teleport i Diablo II), Blood Boil, Blood Ritual, Armageddon, Doom Serpent, Etherealize og Sentinel. Magiboken i Diablo skulle opprinnelig ha seks sider (noe man kan se i manualen på side 18, der et bilde viser en magibok med seks sider), ikke fire som den har i det ferdige spillet. Det forekommer også monstre som ikke dukker opp i det ferdige spillet.[bør utdypes] Filene inneholder også to ubrukte filmsekvenser, hvorav en av dem er en video det var ment man skulle få se når man kommer inn i spillområdet Butcher's Lair, og den andre er en alternativ versjon av sekvensen som viser figuren Diablo som dør. Grafikken til en god del utstyr er også ubrukt, inkludert Map of the Stars, som ble hacket inn i spillet flere ganger og spredt over Battle.net.[bør utdypes] Gjenstanden var ment å være noe som var nødvendig for å fullføre spillet, men oppdraget den tilhørte ble fjernet av ukjente årsaker.

Diablo: Hellfire[rediger | rediger kilde]

I 1997 kom utvidelsespakken Hellfire. Hellfire ble ikke laget av Blizzard, men av Sierra Entertainment. Utvidelsen inneholder flere magier, monstre og utstyr. I tillegg ble den nye klassen «monk» introdusert, som er flink uten våpen, med knyttnever, føtter og med lite rustning, og en spesiell evne kalt for «ki-energi». Denne utvidelsen er ansett som ikke-kanonisk innen Diablo-serien.[1][2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Craddock, David L. (29. juni 2018). «How a Diablo expansion led to behind the scenes trouble». Polygon (engelsk). Besøkt 4. januar 2023. 
  2. ^ «Whoa: GOG brought back that weird forgotten Diablo expansion, Hellfire». Destructoid (engelsk). 5. juni 2019. Besøkt 4. januar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]