Torshovdalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Torshovdalen
Nedre del av Torshovdalen sett mot byen, med Rådhuset og fjorden i det fjerne
Kart
Torshovdalen
59°56′01″N 10°46′37″Ø

Torshovdalen (ikke å forveksle med Torshovparken) er et parkområde i Oslo. Parken ligger mellom Torshov i vest (Jolly Kramer Johansens gate), Sinsen i øst (Trondheimsveien), Rosenhoff og Rodeløkka i sørøst og sør (Mailundveien) og Gjøvikbanen i nord, og har skateboardramp i den sydlige delen. Parken forvaltes av Bymiljøetaten i Oslo kommune, som også preparerer langrennsløype om vinteren.

I juni 2014 ble skulpturen «HODET N.N.» av Marianne Heske avduket på platået midt i parken, som en del av prosjektet «Skulpturstopp».[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I forbindelse med utbyggingen av Torshov, sørget bygartner Marius Røhne for at dette området ble skånet for utbygging i reguleringsplanen fra 1934. Torshovdalen gikk her inn i et sammenhengende parkmessig belte og turveier gjennom byen. Begrunnelsen var den tids begynnende tenkning om behovet for lys, frisk luft og tilgang til natur for byens befolkning med den positive virkningen dette har for folkehelsen. Kjøp og utforming av området tok imidlertid tid og ble forsinket av okkupasjonen under andre verdenskrig.

Skateboardramp[rediger | rediger kilde]

Torshovdalen-rampen ligger nederst i dalen mellom Mailundveien og Rosenhoffgata. Rampen er er bygget i treverk og er totalt 14,4 meter bred. Den består av to sammensatte ramper med ulik lengde og bueradius. Den eldste rampen er ca. 2 meter høy, 6 meter bred og har en bueradius på ca. 2,30 meter. Det nyeste påbygget er 1,2 meter og 1,50 meter høy, 8,4 meter bred med 2,10 meter bueradius. Forhøyelsen på 1,50 meter utgjør 2,2 meter av rampens bredde.

Det nyeste påbygget ble bygget i juli og august 2010 av Grünerløkka Skateboardklubb. Rampen ligger på nivå med den gamle slik at de to fungerer som en ramp.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]