Middelalderparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°54′12″N 10°45′44″Ø

Middelalderparken i Gamlebyen, Oslo, mellom veien og parken ligger det kunstige vannspeilet som markerer havsnivået i middelalderens Oslo
Atkomsten til parken fra Saxegaards gate

Middelalderparken ligger i bydel Gamle Oslo. Parken ble anlagt i 2000 på Sørenga sør for Bispegata og øst for Sørenggata. Parken ligger innenfor det såkalte Middelalderparkområdet som også inkluderer bl.a. Minneparken og Ladegården på nordsida av Bispegata. I dette området er utbygging ikke tillat grunnet ruiner og store mengder kulturlag under bakken. Middelalderparkområdet ligger innenfor Middelalderbyen Oslo.

Middelalderparken fra Ekeberg
Middelalderparken med ruinen av Mariakirken i forgrunnen, Barcode i Bjørvika i bakgrunnen

I Middelalderparken ligger ruinene av Clemenskirka, Mariakirka og kongsgården framme i dagen. Inntil Middelalderparken i vest ligger et vannspeil på folkemunne Tenerife. Mot vannspeilet er halvparten av Oslos strandlinje mot fjorden slik den fortonet seg i høymiddelalderen (rundt år 1300), rekonstruert. Den delen av parken som ligger ved vannspeilet er 43 dekar i tillegg til vannspeilet på 22 dekar. Parkanlegget ved ruinen av Clemskirka regnes også til parken, og dette arealet er 4,7 dekar. Til sammen er altså parken 70 dekar stor.[1]

Oslo Middelalderfestival og Øyafestivalen har til og med 2013 blitt arrangert årlig i parken. Fra 2014 er de pga. jernbanebyggingen i tilknytning til parken flyttet til henholdsvis Akershus festning og Tøyenparken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grøntregistreringer. Oslo kommune, Plan- og bygningsetaten, 2009. Velg excel-filen Grøntregistering 14.05.2009 og bydel 1 arealnummer 10105 og 10201. (besøkt 1. april 2011)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Middelalderparken – bilder, video eller lyd