Hopp til innhold

Grünerhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grünerhagen
Turveien Rigmor Luihns vei sett mot nord fra krysset Nedre gate / Nordre gate ved Grünerbrua, med Grünerhagen til høyre.
Foto: Helge Høifødt
Kart
Grünerhagen
59°55′19″N 10°45′18″Ø

Grünerhagen sett fra Nordre gate

Grünerhagen er en park på Grünerløkka i Oslo.

Parken[rediger | rediger kilde]

Grünerhagen avgrenses av Nordre gate i syd, Fossveien i øst og Grüners gate i nord. I vest grenser parken til den tidligere kornsiloen som er studentbolig og av Nedre Foss gård og turvei B10 langs Akerselva, som på denne strekningen i 2011 fikk navnet Rigmor Luihns vei. I 2017 åpnet Nedre Foss park mellom Grünerhagen og Akerselva. Parken er en del av Akerselva miljøpark. Grünerhagen dekker om lag 12 mål.

I den nordlige delen ligger en ballbane, som sannsynligvis er det mest populære møtestedet for basketballspillere i byen. I tillegg til basketball er det også et miljø for skating og bordtennis der.

Den sydlige delen av parken skråner ned mot Akerselva og brukes til aking om vinteren.

I parken ligger Grünerhagen barnehage.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grünerfamilien anla hagen på begynnelsen av 1700-tallet som en storslått hage. Familien eide Nedre Foss mølle 1672-1758 og 1803-1911 og har gitt hagen og strøket navn. Parken hadde terrasser, alléer, dam med lysthus på pæler og dyrehage med påfugl, gjess og kalkuner. Det finnes ikke bilder av den gamle hagen. Parken ble helt lagt om midt på 1800-tallet. Da Edvard Munch bodde i Fossveien og laget bilder av parken i 1880-årene var der fremdeles dam, og parken var regnet som attraktiv.

Tidlig på 1900-tallet var parken forfalt. Kommunen opparbeidet den fra 1938 og dette arbeidet var ferdig cirka 1950. Under annen verdenskrig ble arealet, i regi av Parkvesenet, brukt til dyrking av mat.

I 1986 fremmet Nora eiendom et forslag om å bygge kontorer, hotell og boliger på området mellom elven og Fossveien. Ballbanen ville ha forsvunnet og deler av den øvrige parken blitt berørt. Etter store protester fra beboerne på Grünerløkka ble planene, gjennom en statlig reguleringsplan for Nedre Foss, endret slik at hele parken ble bevart.

Grünerhagen er fra 1990 en del av Akerselva miljøpark. Det innebærer blant annet at siktlinjene mot vestsiden av Akerselva med Telthusbakken og Gamle Aker kirke er sikret.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]