Botanisk hage (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′2,8632″N 10°46′12,086″Ø

Tøyen hovedgård i Botanisk hage

Botanisk hageTøyen i Oslo er Norges eldste botaniske hage, den ble etablert i 1814. Hagen og samlingene er siden blitt del av Naturhistorisk museum, sammen med blant annet Geologisk og Zoologisk museum. Naturhistorisk museum ligger under Universitetet i Oslo (UiO). Botanisk hage har et areal på 150 mål, med rundt 35000 planter, fordelt på 8500 arter fra ulike deler av verden. Utvalget er under stadig utvidelse og omlegging.

Pyramideeiken er del av hagens arboret

Hagens areal var ved etablering 75 mål og UiOs eldste bygning, Tøyen hovedgård, ligger i hagen. Hagens arealer ble stukket ut alt i 1814, men først anlagt i perioden 1815 til 1818 av den tysk-danske gartneren Johan Siebke. Hagens plan var utarbeidet i København. Botanisk hage er siden doblet i størrelse. Området er delt i temaer som systematisk avdeling, nytteveksthage, fjellhage og arboret. De to utstillingsveksthusene Palmehuset og Victoriahuset er del av Botanisk hage.

Botanisk museum (etablert 1863) ble slått sammen med Botanisk hage i 1975. Formålet med Botanisk hage er å formidle kunnskap om mangfoldet i planteriket og ikke minst betydningen av bevaring av dette mangfoldet. Planter som er truet eller sårbare i norsk natur blir ivaretatt i Botanisk hage.

I 1995 ble Botanisk hage kåret til Årets grønne park. Parken er en grønn lunge og et viktig rekreasjonsområde for Oslos befolkning.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Årets grønne park 1989-2005». Grøntanleggsbransjens hjemmeside utemiljo.info. Arkivert fra originalen 20. september 2011. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Oslo Botanical Garden – bilder, video eller lyd