Hopp til innhold

Bjølsenparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjølsenparken
Bjølsenparken med lindealleen som hørte til Søndre Bjølsen gård.
LandNorges flagg Norge
Kart
Bjølsenparken
59°56′27″N 10°45′22″Ø

Bjølsenparken er en park på Bjølsen i bydel Sagene i Oslo.

Parken[rediger | rediger kilde]

Parken er 34 mål stor og kjent for en vakker lindeallé som går omtrent nord-sør langs parkens høyest punkt. Alléen endte opprinnelig ved hovedbølet på gamle Bjølsen gård, som ble revet på 1970-tallet. I syd finner man "Ormehaugen", en høyde med utsikt over hele parken, og en sydvendt bakke som er populær å sole seg i. Helt i syd finner man også en musikkpaviljong som brukes til konserter. Musikkfestivalen Bekkerock holdes i parken i august. Helt øst i parken, inntil Bjølsengata, ligger bydyrkingsområdet Bjølsenjordet, der folk som bor i området kan leie parseller eller bokser til dyrkingsformål.

Musikkpaviljongen i parken sommeren 2013. Foto: A-S. Ofrim Musikkpaviljongen i parken sommeren 2013. Foto: A-S. Ofrim
Musikkpaviljongen i parken sommeren 2013.
Musikkpaviljongen slik den så ut i 1920.

Parken grenser i vest mot Hjemmets Kolonihager (der TV-serien Portveien 2 ble spilt inn), i syd mot Kongsvingergata (og strøket Sagene), i sydøst mot Bjølsen skole, og i øst og nord mot Bjølsengata og Sarpsborggata. Larviksgata og Kongsvingergata munner ut i Bjølsengata ved parken. I det sydøstlige hjørnet inntil Bjølsen skole er det idrettsplass, som brukes som skøytebane om vinteren, og hus for fritidsklubb. Det er barnehager i parkens nordlige ende, samt øst og sørøst for parken.

Historie[rediger | rediger kilde]

Grunnen parken ligger på hørte under Søndre Bjølsen gård, et gårdsbruk som er nevnt første gang på 1300-tallet. Området parken ligger på var opprinnelig herregårdshage for gården. Alleen på høyderyggen i parken ble i hovedsak plantet omkring 1800, enkelte av trærne kan være så mye som 200 år eldre enn det.

Bybebyggelsen i Kristiania åt seg stadig nordover, og i løpet av midtre 1800-tall mistet Bjølsen gård mesteparten av sine sydlige jordbruksarealer da arbeidernabolaget Bjølsenjordet vokste fram mellom Maridalsveien og herregårdshagen. Herregårdshagen forble imidlertid på gårdens eie fram til hele Bjølsen (unntatt Voldsløkka) ble innlemma i Kristiania i 1878.

I 1900 kjøpte kommunen 34 mål grunn for 4 kroner per kvadratmeter. Mossegaten gikk da gjennom området nord-sør. Parken var ferdig opparbeidet da kommunen kjøpte den, og det var grunnen til at eieren først forlangte 10 kroner per kvadratmeter, en meget høy pris.

I 1901 ble herregårdshagen inngjerdet, og fikk navnet Bjølsenparken. Fra da var parken stengt i vinterhalvåret og etter mørkets frembrudd om i sommerhalvåret, inntil det ble satt opp belysning i 1938.

Hjemmets Kolonihager ble grunnlagt i 1912 og har per 2013 109 parseller. Arealet ble kjøpt av kommunen i 1920. Planer om friluftsbad på det arealet kolonihagene ligger ble lagt til side ved vedtak i parkutvalget i 1924, men tatt opp igjen av den politiske ledelsen i kommunen i 1931 før det ble endelig skrinlagt.

Fra 1940 ble det dyrket poteter i parken i regi av Parkvesenet og med stor frivillig innsats. Under krigen ble alléen noe skadet ved at den tyske krigsmakten hadde brakker i parken og lot sine hester og muldyr gnage bark på trærne.

Kulturtilbud[rediger | rediger kilde]

Et lysthus ble flyttet opp til parken på begynnelsen av 1920-tallet, men dette anlegget er nå fjernet. I stedet har man en konsertscene helt sør i parken, mellom Ormehaugen og kolonihagene. Det har foregått konserter i parken siden dette startet i kommunens regi i 1921 eller noe tidligere.

I 1922-23 ble det anlagt en 1,1 mål stor lekeplass i parken. Det ble i løpet av 1900-tallet opprettet barneparker i Oslo, deriblant Bjølsen barnepark på adressen Bjølsengata 18. Denne ble lagt ned i 2005, men til erstatning har parken nå tre barnehager i og rundt seg: Bjølsen, Bjølsenhellinga og Bjølsenparken barnehager. Gamle Bjølsen Barnepark ble i 2015 omgjort til et område med parseller og kasser for dyrkingsinteresserte i nærområdet, som bærer navnet Bjølsenjordet etter det gamle navnet på nabolaget mellom herregården og Maridalsveien.

Hus for Bjølsen fritidsklubb med adresse Bjølsengata 20 ble oppført sydøst for parken i 1977.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]