Grønlands park – Botsparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grønlands park – Botsparken
Grønlands park, sett mot vest
LandNorges flagg Norge
OmrådeGrønland
Kart
Grønlands park – Botsparken
59°54′35″N 10°46′10″Ø

Inngangen til Grønlands park og oppkjørselen til Politihuset
Det nye parkanlegget mellom fengselet (til høyre) og sentralarresten (til venstre)

Grønlands park – Botsparken (navnene Fengselsparken og Politiparken er også vanlig brukt) er en park som ligger rundt Oslo fengsel (tidligere Botsfengselet) og PolitihusetGrønland i Oslo. Parken er 27,5 dekar stor, når det 11,6 dekar store arealet langs sydsiden av muren mot Klosterenga ikke regnes med.[1] I parken ligger Egon Olsens allé.

Beliggenhet og utforming[rediger | rediger kilde]

Parken er avgrenset av bebyggelse langs Schweigaards gate i syd, parkområdet Klosterenga og Oslo fengsel i øst, Åkebergveien og Politihuset og i nord og Grønlandsleiret og Borggata i vest. I vest grenser parken mot Grønland kirke, ellers er parken omgitt av tette kvartaler med bygårder.

Hoveddelen av parken ligger på Grønland, men de smale utløperne på begge sier av fengselsbygningen ender i strøket Galgeberg. Bygningene sør for parken, på nordsiden av Schweigaards gate, regnes på sin side klart som Gamlebyen.

I parkområdet ligger Politihuset, sentralarresten og Oslo fengsel.

Parken består av en stor plen med noen trær i ytterkantene, og en lindeallé, sannsynligvis fra fengselet ble bygget, mellom Grønlandsleiret og inngangen til fengselet. Alleen fikk 25. august 2017 navnet Egon Olsens allé etter Egon Olsen i filmene om Olsenbanden.[2] I passasjen mellom fengselet og Politihuset og mot Åkebergveien er det nyanlagt park etter 2005. Langs Politihusets nordside står noen store trær igjen, men bygningene gjør at disse er skilt fra parken. Mot Klosterenga er det tett gruppe av høye trær som gir hel skygge til gangveien.

Parkdriften ivaretas av bydel Gamle Oslo og Statsbygg.

Navn og historie[rediger | rediger kilde]

Navnet på parken er ikke klart. Sannsynligvis har den vært kalt Botsparken fra parken ble anlagt i forbindelse med byggingen av Botsfengselet 1844-1851. Bygartner Marius Røhne kaller den Grønlands park i sin bok fra 1948. I en reguleringsplan for ny sentralarrest i 2004 kalles den nordlige delen for Botsparken. Grønlandsparken er også i bruk. Navnene Fengselsparken [3] og Politiparken er også vanlig brukt,[4] særlig i sosiale medier på 2000-tallet.

Fra Botsfengselet sto ferdig 1851 var området der parken i dag ligger hage og jorder, der fangene arbeidet bak plankegjerde mot Borggata (anlagt 1866) og Grønlandsleiret. Alléen foran hovedinngangen og de store tregruppene ble også anlagt da. Området var da utenfor den tette byen, boligkvartalene rundt parken kom først 20-50 år senere.

Arealet syd for alléen til hovedinngangen ble kommunens grunn i 1912 og denne delen av parken ble anlagt i Parkvesenets regi i 1916-1917. Den resterende, nordlige delen ble anlagt i 1921-23. Da parken ble anlagt var det fortsatt plankegjerde noen meter ut fra fengselsmuren som holdt allmennheten borte.

Politihuset (1978) betød at den nordlige delen av parken ble kraftig beskåret, sentralarresten som ble bygget 2006-2007 tok ytterligere en del slik at det nå bare er et lite parkområde igjen mot Åkebergveien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grøntregistreringer, bydel 1 arealnummer 12801 og 12802. Oslo kommune, Plan- og bygningsetaten, 2009. Ikke lenger tilgjengelig på internett.
  2. ^ Helmaks med Egon Olsens allé. aftenposten.no, 25. august 2017. Besøkt 25. august 2017.
  3. ^ Se blant annet nettstedet til Musikkfest Oslo
  4. ^ I Aftenposten er Politiparken brukt i 2010 og Fengselsparken siden 1999

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]