Framneshaven (Tinker’n)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Framneshaven (Tinker'n)»)
Framneshaven
Framneshaven sett mot nord med Drammensveien 60 i bakgrunnen, juni 2015
Kart
Framneshaven
59°54′41″N 10°42′41″Ø

Framneshaven (ofte kalt Tinker'n eller Tinkern) er en park på Skillebekk i Oslo. Parken danner en overgang til Filipstad, og ble oppgradert med nytt lekeområde i 2015.

Parken[rediger | rediger kilde]

Parken er 8 mål stor og avgrenses av Framnesveien i vest, Munkedamsveien i nord, Framnes terrasse i øst og Drammenbanen i syd. Mot nord og vest i parken ligger et platå på en høyde. Ut mot Munkedamsveien står portnerboligen og portstolper. Fra høyden er det utsikt til Filipstad, innløpet til Frognerkilen og Bygdøy.

Syd i parken går en gangbro over E18 til Filipstad. Den sydlige og østlige delen ligger lavere og er tettvokst med trær og busker som danner et tak når trærne har blader. Denne delen er ikke parkmessig opparbeidet.

Med midler fra Bydel Frogner og Sparebankstiftelsen DNB ble parken oppgradert i 2015, med en rekke lekeapparater på platået.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Parken ligger på et område som hørte til løkken Nedre Skillebekk. Johan Collett kjøpte løkken i 1852 og fradelte den vestlige delen der det lå bebyggelse. På høyden bygget han en murvilla, ferdig cirka 1855, med hage foran. Drammensbanen, bygget i 1870, delte løkken i to. Villaen, som hadde adresse Munkedamsveien 92, ble kalt Tinker’n.

I begynnelsen av 1960-årene var villaen hovedkontor for skipsreder Berge Sigvald Bergesen. Resten av kontoret lå i Ottar Birtingsgate.

I 1974 sto villaen tom og ble tatt i bruk av husokkupanter. I 1978 ble tomten regulert til spesialområde bevaring. Kommunen hadde fortsatt ingen bruker til hovedbygningen da bygningen brant to ganger i 1981, og samme år ble den revet. Portnerboligen (som nå huser en barnehage) og portstolpene står fremdeles. I 1993 ble området regulert til friområde.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]