Lørenparken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Lørenparken sett mot vest med den nye bebyggelsen
Lørenparken sett mot nord

Lørenparken er en parkLøren i Oslo anlagt etter 2005 i den tidligere militærleiren Løren leir, som på 2000-tallet er utviklet til det nye boligstrøket Lørenbyen.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Lørenparken har navn etter strøket Løren, som igjen har sitt navn fra jernaldergården Løyrin.

I Grøntplan for Oslo (kommunedelplan fra 1992)[1] er Lørenparken brukt om området der Løren idrettsplass og Lørenhallen ligger, nord for Ring 3 mellom Eltonveien, Økern Torgvei og Spireaveien. I offentlige dokumenter på 2000-tallet er Lørenparken bare brukt om parken i Løren leir.

Parken[rediger | rediger kilde]

Parken er 5,6 dekar stor[2] og ligger midt i kvartalet med Peter Møllers vei mot øst, Lørenveien mot syd, Sinsenveien mot vest og Børsteveien mot nord. Mot øst ligger parken inntil Kanonhallen, der Nationaltheatret siden 2021 har holdt til, med publikumsinngang mot parken.

Norges største klatrenett og flere andre lekeapparater inngår i parken.

Peer Gynt-parken[rediger | rediger kilde]

I Lørenparken og tilgrensende område er det utplassert 20 skulpturer som inngår i Peer Gynt-parken. Denne skulpturparken lar deg følge Henrik Ibsens drama Peer Gynt akt for akt. Peer Gynt-parken ble etablert i Ibsenåret 2006 av Selvaag, selskapet som står bak boligutbyggingen i Løren-området. Selvaag har siden 1950-tallet utplassert skulpturer i sine bomiljøer, totalt over 500 skulpturer. Peer Gynt-parken er spesiell ved at kjente billedhuggere nasjonalt og internasjonalt har tolket hver sin del av et skuespill. Skulptursamlingen består både av bestillingsverk, og av vinnerverk fra en internasjonal skulpturkonkurranse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata