Hopp til innhold

Amaldus Nielsens plass (Vestkanttorvet)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amaldus Nielsens plass
Den nordvestlige delen av plassen med bysten av Amaldus Nielsen
Basisdata
LandNorge
KommuneOslo kommune

Kart
Amaldus Nielsens plass
59°55′27″N 10°42′49″Ø

Plassen sett mot øst
Det øvre nivået med «Gutten på delfinen».

Amaldus Nielsens plass (kalles også Vestkanttorvet) er en plass med park og markedsplass på Frogner i Oslo.

Beliggenhet og navn[rediger | rediger kilde]

Amaldus Nielsens plass ligger ved Professor Dahls gate i øst og nordøst, Tidemands gate i nordvest, Eckersbergs gate i sydvest, og direkte til bebyggelse i syd. Plassen ligger helt nord i strøket Frogner på grensen mot Majorstua og Hegdehaugen, cirka 300 meter fra Frognerparkens nordøstlige hjørne (Frogner stadion).

Plassen ble i 1934 oppkalt etter den norske maleren Amaldus Nielsen (1838–1932), som fra 1870-tallet bodde på Bernerløkken i Majorstuveien 8, et par hundre meter fra plassen. Inntil 1934 het plassen Professor Dahls plass.

Parken og historien[rediger | rediger kilde]

Amaldus Nielsens plass er 5 dekar stor og består av en stor gruslagt plass i midten og trær som omkranser. I skråningen mot øst finnes benker og fontenen. I det sydøstlige hjørne ligger Hegdehaugen barnehage.

I parken står tre skulpturer:

  • Portrettbyste i bronse av Amaldus Nielsen, utført av Lise Amundsen og plassert i plassens nordvestlige hjørne, avduket i 1992 og bekostet av Legat til Oslo bys forskjønnelse
  • «Gutten på delfinen», fontenegruppe i bronse utført av Sigri Welhaven, avduket i 1929 og bekostet av Freia.
  • "Bjørn", ny statue som står midt på gressplenen.

Plassen ble opparbeidet som torg for frukt og grønnsaker i 1916 og kalt Vestkanttorvet, men torghandelen gikk ikke godt og handelen ble innskrenket til plass for noen salgsvogner langs Tidemands gate allerede i 1917.

Parken med den fem meter brede trappen opp til Professor Dahls gate i øst ble opparbeidet i 1919-21. I 1940-41 ble lekeplassen brukt av den tyske okkupasjonsmakten, og dekket ble helt ødelagt, men reparasjon skjedde allerede i løpet av ett år.

Siden 1989 har plassen vært brukt til bruktmarked på lørdager, med unntak av den kaldeste årstiden (ca. des-mars). (Noen aktører flytter da til Kadettangen utenfor Sandvika, på søndager.)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Oslo byleksikon, 2000-utgaven, side 43, 505 og 509
  • Marius Røhne: Oslo kommunale parker og grønnanlegg 1810-1948. Oslo, Myhres papirindustri, 1967, ss. 127-9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]